17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

U trećoj fazi projekta Zaželi 30 Vinkovčanki skrbit će za 240 korisnika

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U sklopu trećeg nastavaka projekta Zaželi financiranog iz Europskog socijalnog fonda zaposleno je 30 žena s područja Grada Vinkovaca koje se nalaze u evidenciji HZZ-a i imaju maksimalno SSS, te prednost pri zapošljavanju imale su žene koje pripadaju ranjivim skupinama : žene od 50 i više godina, osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudi, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, žene koje su izašle iz sustava skrbi, liječene ovisnice, povratnice sa odslužene zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice. (nabrajanje ranjive skupine nije obavezno u tekstu)
Danas su podijeljeni ugovori o radu za 30 žena pripadnica ranjive skupine čime se smanjuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva. Prema njemu, s radom kreću već u srijedu, 1.veljače 2023.godine te će u narednih šest mjeseci pružati uslugu potpore i podrške za čak 240 starijih i nemoćnih građana i osoba s invaliditetom koji će imati neophodnu pomoć u svakodnevnim životnim potrebama. Zapošljavanjem žena i pružanjem usluge podrške i pomoći potaknuti će se socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života za krajnje korisnike, a samim tim povećati će se prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba i/ili nemoćnih osoba u Vinkovcima.

Ugovore je podijelio gradonačelnik Ivan Bosančić koji je ovom prilikom projekt Zaželi izdvojio kao jedan od projekata kroz koji se u puno situacija pomoglo građanima, kako korisnicima, tako i njihovim obiteljima.
„Otići na posao, a kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati je velika briga, kroz projekt Zaželi svima njima smo donekle olakšali tu situaciju. Govorimo o 30 žena koje kreću s radom, ali govorimo i o 240 korisnika, o milijun i pol kuna koje će kroz njihove plaće biti usmjerene prema njima. Jedna je to dobra priča koja zadovoljava više segmenata. Tu su teže zapošljive žene, korisnici koji trebaju pomoć, ali i njihove obitelji kojima smo olakšali barem nekoliko sati dnevno, trenutke u kojima znaju da ih je netko obišao, da su lijekovi tu, da im je netko pripomogao u onim stvarima s kojima se svakodnevno susrećemo i koje su nužne za život“, istaknuo je gradonačelnik.

Projekt „Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Grada Vinkovci 3“, objašnjava voditeljica projekta Adrijana Bojko iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, odobren je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, vrijedan je gotovo 197 tisuća eura (1,5 milijuna kuna) te podrazumijeva rad s korisnicima od 1. veljače do 31. srpnja ove godine, s tendencijom produženja na duži period. Grad Vinkovci je nositelj, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci i Centar za socijalnu skrb Vinkovci, a projekt su pripremili djelatnici VIA-e. Ciljanu skupinu projekta čini 30 nezaposlenih, uključujući dugotrajno nezaposlene žene s područja Grada Vinkovaca koje se nalaze u evidenciji HZZ-a i imaju maksimalno srednju stručnu spremu te pripadaju teže zapošljivim/ranjivim skupinama.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković izdvojila je podatak kako će kroz projekt biti zaposlena i jedna osoba koja će biti zadužena za dokumentaciju, vezano za ciljanu skupinu, odnosno pratit će i kontrolirati rad svih zaposlenih žena. Napomenula je i kako su prethodno imali 50 žena koje su brinule o 300 korisnika, svaka od njih brinula je za 6 korisnika, dok je ovog puta situacija nešto drugačija jer kroz projekt imaju mogućnost zaposlenja 30 žena. Iz tih razloga povećali su broj korisnika o kojima brine svaka od njih na 8 te su na taj način smanjili razliku koja je nastala smanjenjem broja zaposlenih žena.

„Moram reći i kako smo pripremajući projekt kontaktirali naše župne zajednice te udruge koje okupljaju građane treće životne dobi i osobe s invaliditetom, a kako bi nam dostavili svoje prijedloge korisnika jer ponekad krajnji korisnik nema pristup internetu pa možda i ne zna da je projekt u pripremi. Suradnja nam je puno pomogla kako bi imali što realniju sliku broja korisnika“, naglasila je Vinković.

Briga za starije i nemoćne sugrađane kroz ovaj projekt podrazumijeva pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, nabavci lijekova, plaćanju računa, ali i pomoć kroz razgovor i socijalno uključivanje u društvo.

“Bila sam 10 godina nezaposlena i ovo mi jako puno znači, znače mi primanja, za život, ali i za moje korisnike. Moja iskustva su samo pozitivna, inače sam pričljiva i rado razgovaram s njima, a to starijima itekako znači”, priča nam 61-godišnja Ana Buinac koja je ugovor za program Zaželi potpisala već treći put.

A pozitivna iskustva očekuje i Vinkovčanka Blanka Jazvo, nezaposlena više od godinu dana, koja se u projekt uključuje prvi put.

“Dat ću sve od sebe kako bi pomogla osobama starije životne dobi. Pomagat ću im u čišćenju, donošenju lijekova, s prehranom i ostalo, no znam da oni više vole razgovor pa ću nastojati s njima i više komunicirati jer znam koliko im to nedostaje u svakodnevici”, poručila je Blanka.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost grada Vinkovaca“

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime