8 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U UZOSIO Golubica Vukovar 7 je članova sa sindromom down! Danas su obilježili svoj dan!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U vukovarskoj Golubici danas je sve u znaku šarenih, rasparenih čarapa! Pamela ih je oslikavala temperama zbog svojih prijatelja u Udruzi koji imaju sindrom Down i s kojima voli provoditi vrijeme! „Zajedno idemo na sport, na kuglanu, na more!”, priča nam Pamela, a dok je ona odlučila čarape oslikati, drugi su ih i – nosili! „Danas je Međunarodni dan sindroma Down i nosim rasparene čarape da svi znaju za moje prijatelje” – govori Domagoj, također član UZOSIO Golubica Vukovar.

U Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Golubica Vukovar sedmero je članova sa sindromom Down. Među njima i Davor. I on je obukao rasparene čarape! Priča nam kako voli dolaziti u Golubicu, a najviše uživa u radionicama keramike i glazbe te u sportu. Njegova prijateljica u Udruzi koja također ima Down, Nataša, uživa pak u kuhanju i spravljanju slastica.

Nataša i Davor samo su dio populacije koja u Hrvatskoj ima Downov sindrom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 1962 osobe u Hrvatskoj imaju ovaj poremećaj, koji nastaje zbog jednog kromosoma više na 21. kromosomskom paru. Tri ih je, umjesto 2, i upravo zato za obilježavanje Svjetskog dana osoba sa sindromom Down, izabran je 21.3.

„Oni možda imaju jedan kromosom više, no imaju i puno toga što nam mogu dati! Imaju puno više pažnje, ljubavi i puno emocija koje mogu podijeliti” – reći će predsjednica Udruge, Ivana Azenić. I zato se svake godine, obilježavanjem ovog dana, želi podići svijest javnosti o osobama s ovim sindromom. Mnogi to čine nošenjem različitih čarapa, jer tako mogu potaknuti razgovor o potrebi uvažavanja različitosti. U Golubici sudjelovanjem na raznim aktivnostima osobe sa Down sindromom dokazuju da ih se – kao ni druge osobe s teškoćama – ne treba i ne smije marginalizirati.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime