11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

I u Vinkovcima obilježen Dan narcisa

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Klub žena liječenih na dojci „Una“, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci, uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, u središnjem gradskom parku organizirali su zajedničku javnozdravstvenu akciju u povodu Dana narcisa – dana posvećenog oboljelima od raka dojke.

Organizator ove manifestacije, koja se održava u svim gradovima u Hrvatskoj koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci, jest Europa Donna Hrvatska, a suorganizatori su Hrvatsko senološko društvo, Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatska liga protiv raka.

Glavni nositelj programa obilježavanja Dana narcisa u Vinkovcima bio je Klub žena liječenih na dojci „UNA“, koji pod vodstvom predsjednice Mirjane Pešec, djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci. Pridružili su se i liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i volonteri Lige protiv raka Vinkovci. Dijelili su promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i narcisima simbolično naglasiti važnost ove javnozdravstvene akcije.

Ovom akcijom nastoji se podići svijest žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke.

U Hrvatskoj rak dojke, nažalost, ima visoku stopu pojavnosti i mortaliteta. Kod nas obolijeva svaka 11. žena, odnosno godišnje obolijeva oko 2.600 žena, a umre oko 1.000 žena. Najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, iako ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti.

Nažalost, rak dojke nije moguće spriječiti, pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest.

S obzirom na današnje mogućnosti rane dijagnostike, žene moraju spoznati važnost redovitih kliničkih i mamografskih pregleda koji im mogu spasiti život: ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, postoji velika mogućnost izlječenja.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime