29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

U Vinkovcima obilježen Međunarodni dan Roma

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Vinkovcima danas živi stotinjak Roma, što je, posebice u odnosu na prijeratne godine skroman broj. Mlađi su, kao i velik dio njihovih sugrađana, posljednjih godina napustili Hrvatsku u potrazi za boljim životom.
– Iako se Romi najčešće povezuju sa socijalnim, obrazovnim i drugim problemima, ovdje u vinkovačkoj zajednici nije takav slučaj – rekao je njihov predstavnik za Vukovarsko-srijemsku županiju, Seljman Gušani.
Povodom obilježavanja njihova dana predstavnici romske nacionalne manjine položili su vijence i zapalili svijeće na vinkovačkom gradskom groblju. Vijence su položili i predstavnici Grada Vinkovaca i VSŽ koji su istaknuli zadovoljstvo suradnjom kako s romskom tako i s ostalim nacionalnim manjinama na području grada i županije.
– Mislim da smo županija koja kroz koordinaciju, a prvi smo ju uspostavili u cijeloj Hrvatskoj, s manjinama surađuje dobro. Tako i Romima, pomažemo gdje možemo, da se i oni uključe u život Vinkovaca i županije – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
Nakon polaganja vijenaca župan Galić upriličio je prijam za predstavnike romske manjine na kojem su razgovarali o aktualnim temama vezanim za njihovu zajednicu. Inače, Romi svoj dan obilježavaju 8. travnja i to u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime