21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

U Vinkovcima obilježen Svjetski dan šuma

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prema podacima Ujedinjenih naroda godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume; 12 do 20 % emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma. U Hrvatskoj od krčenja šuma i njihova nestanka nema straha, jer se njima u RH gospodari planski na temelju Šumskogospodarskih osnova područja koje se donese na razdoblje od 10 godina. U Vinkovcima je vinkovačka Uprava Šuma prigodno obilježila Svjetski dan šuma. Park u središtu Vinkovaca i pješačka zona bile su kulise.

– Nakon nekoliko godina stidljivog ili neobilježavanja, odlučili smo obilježiti Svjetski dan šuma. Iz razloga što šume u svijetu su u vrlo lošem stanju. Svake godine se smanjuju velike površine. A svi znamo i svi govorimo kako su šume pluća planete. Uprava Šuma Vinkovci upravlja sa 12 šumarija, više od 70 tisuća hektara i 450 tisuća kubika drvne mase – trupaca i ogrjeva – rekao je voditelj Uprave Šuma Vinkovci Damir Dekanić.

Ovom zgodom djeca dječjeg vrtića Stribor iskazali su se crtežima, vinkovački slikari umjetničkim djelima. Šuma i život u njoj, bio je motiv.

Šume i šumska zemljišta u Hrvatskoj se prostiru na više od dva i pol milijuna hektara, što je polovica ukupne kopnene površine države. 78 % šuma je u vlasništvu države, a 22 % u vlasništvu privatnih šumoposjednika. U Hrvatskoj čak 95 % šuma ima prirodnu strukturu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime