34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

U Vinkovcima obilježena 16. obljetnica ustroja GOMBR-e

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Vinkovcima, u vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi”, svečano je obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Brigada je, podsjetimo, nastala preustrojem triju slavnih hrvatskih brigada – Kuna, Sokolova i Puma i druga je najveća postrojba u Hrvatskoj kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj vojsci uopće. Svečanom obilježavanju nazočili su brojni vojni i civilni dužnosnici, predvođeni predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, Zoranom Milanovićem, koji je u okviru svečanog programa, zaslužnim vojnikinjama i vojnicima uručio prigodne nagrade. U spomen na pripadnike postrojbe koji su za domovinu dali svoj život, izaslanstva su u krugu vojarne položila vijence i upaljene lampione.

„Kroz svakodnevnu obuku i vježbe trebamo težiti izvrsnosti i dati svoj maksimalni doprinos. Zadaće koje smo uspješno odradili, pokazatelj su da imamo izvrsno obučene pripadnike koji su cijenjeni u vojnoj i civilnoj zajednici!” – rekao je u prigodnom govoru zapovjednik GOMBR-e, Valentin Skroza. Podsjetio je i na slavnu prošlost ratnih brigada na čijim temeljima je nastala GOMBR-a, no i na žrtvu koju s njezini pripadnici podnijeli. „571 pripadnik ovih brigada dao je svoje živote. 17 je nestalih, 1888 ranjeno i sveta nam je dužnost podsjećati mlađe naraštaje na njihovu žrtvu!” – istaknuo je Skroza.

„Vi ste nasljednici velikana, titana hrvatske obrane, ljudi koji su obranili i oslobodili Hrvatsku u uvjetima embarga, vanjskopolitičkih nejasnoća i magle kroz koju su se morali kretati” – podsjetio je u svečanom programu vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Hrvatski put do slobode, do toga da radimo i živimo uglavnom onako kako hoćemo i kako si sami odredimo – za to je zaslužan konkretan broj konkretnih ljudi, kazao je Zoran Milanović, poručivši vojnikinjama i vojnicima, pripadnicima slavljeničke Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade, da je njihova zadaća iznad svega, obrana Hrvatske.

Dodajmo i da su, u spomen na žrtvu poginulih, nestalih i ranjenih pripadnika Kuna, Puma i Sokolova, položeni vijenci i upaljeni lampioni. Vijence je položio predsjednik Milanović, predstavnici Ministarstva obrane i unutarnjih poslova, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Grada Vukovara i svi ostali koji su to željeli.

Čestitku je pripadnicima slavljeničke brigade uputio i ministar obrane. „Gardijska oklopno-mehanizirana brigada jedan je od dokaza kako je naša Hrvatska vojska izrasla u modernu oružanu silu izrazito cijenjenu među saveznicima i partnerima. Vojnički poziv, posebno u ova izazova vremena, nosi dodatnu odgovornost, zahtjeva od svih vas još više hrabrosti, odlučnosti i profesionalizma. Ministarstvo obrane i Vlada Republike Hrvatske uvijek će stajati iza svakoga od vas” – poručio je Mario Banožić

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime