24 C
Vinkovci
Srijeda, 22 svibnja, 2024

U Vinkovcima otvoreno prometno vježbalište za bicikliste

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Autokluba Vinkovci svečano je otvoreno Prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista. Radi se o poligonu koji je opremljen prometnom signalizacijom, obilježen prometnim znakovima, obogaćen pružnim i pješačkim prijelazima, kružnim tokovima, višetračnim stazama kako bi se simulirao što veći broj mogućih situacija u prometu u kojima se biciklisti mogu naći. Izgradnju je podržala prometna policija PU vukovarsko-srijemske, a koja je financirana dijelom sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i dijelom sredstava HAK-a. Kultura ponašanja od iznimne je važnosti za sve sudionike u prometu. Preventivnim djelovanjem u prometnoj kulturi u najranijoj dobi djeteta izravno će se oblikovati kultura budućih vozača motornih vozila koji čine najveći broj prometnih prekršaja.

“Ovo je direktno ulaganje u prometnu kulturu, odnosno ulaganje u one najmanje koji su, a to svi znamo, najnesigurniji u prometu”, poručio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Edukacijom djece i mladih o pravilnom kretanju biciklom u prometu naglašava se važnost poznavanja prometnih znakova i njihovog poštivanja. Potiče se dužnost usvajanja vlastite odgovornosti za doprinos sigurnosti u prometu kao i upozorenje na potencijalne opasnosti.

“Pošto promet skriva velike opasnosti i svakodnevno nam uzrokuje stresove i različite rizike, ovaj poligon zamišljen je u tehničkim elementima, kako bi djeca bila upoznata sa svim opasnostima te kako bi se mogla od njih zaštititi”, kaže Boris Klinec, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu.

Ovakva vrsta edukacije imat će za rezultat dugoročan pozitivni učinak.

“Ne samo kako se ponašati, nego i kako sebe zaštititi, kako naučiti i odrasle vozače da pripaze na sve sudionike u prometu, jer i ta će djeca jednom biti vozači koji će cijeniti prometnu kulturu”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

“Ja, kao župan, mogu reći da ću predložiti svim profesorima i ravnateljima škola da educiraju sebe, učenike, sve nas, da prođu ove obuke i educiraju se za spas života”, napomenuo je vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić.

Jer istina je da sekunda nepažnje u prometu može oduzeti nemili broj života. Djeca će, stoga, kroz poligon moći primijeniti naučeno znanje o pravilnom kretanju na biciklu u prometu, a osim trenutnih biciklista ulagat će se u edukaciju i budućih vozača motornih vozila.

“Mi svake godine provodimo više akcija, kako samostalno, tako i s policijom. Ove akcije nastavit ćemo i idućih godina, a uvodit ćemo i nove. Pozivamo sve škole, vrtiće, udruge, ustanove i sve ostale koji skrbe o djeci da ih uključimo u ovu edukaciju”, poručio je predsjednik HAK-a, Ivo Bikić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime