3 C
Vinkovci
Srijeda, 29 studenoga, 2023

U Vinkovcima predstavljen novi uzgojni program za crnu slavonsku svinju

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Fajferica svake godine organizira edukativne radionice. Tako su i ove godine svoje članove, uzgajivače crne slavonske svinje okupili na radionici u Vinkovcima. Ovoga puta radionica je bila više informativna nego edukativna. Naime, predstavljen je priručnik i novi uzgojni program.

Stanje uzgojno valjanog materijala u Hrvatskoj je na razini nešto preko 2000 komada. Taj broj osobito ozbiljno zvuči, uzme li se u obzir činjenica da je do prije samo pet godina bio i triput manji, a do tada je crna slavonska svinja bila gotovo ugrožena vrsta. Drastično povećanje govori dovoljno o potrebama tržišta. Prednjači Vukovarsko-srijemska županija. “Možemo se pohvaliti da smo najuspješnija županija po broju svinja i po broju uzgajivača, pokazuje se da smo uspjeli očistiti pasminu od negativnih varijanti i sustavnim praćenjem doći dobrih jedinki” – rekao je Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu VSŽ.

Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Fajferica je logistička potpora za organizaciju i usmjeravanje svojih članove. “Konačni cilj je i zaštita proizvoda od crne slavonske svinje” – naglasio je Dominik Knežević, predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Fajferica.

Stručna skupina s pet članova, predstavnika Poljoprivrednog fakulteta Osijek, Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba i Hrvatske poljoprivredne agencije pripremili su, a ovom prigodom na radionici u Vinkovcima prezentirali izmjene u uzgojnom programu za crnu slavonsku svinju. Pripremljen je i priručnik za uzgajivače koji bi trebao smanjiti neujednačenost primjećenu posljednjih godina na terenu. Sukladno želji za postizanjem bolje kvalitete u proizvodnji, uzgajivačima je prezentirano i ono što je važno u odgoju prasadi.
S obzirom na to da je uzgoj fajferice izišao iz kritičnih okvira, cilj je udruge, a i struke u budućnosti podići kvalitetu uzgoja i proizvodnje, zaključeno je na radionici u Vinkovcima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime