21.2 C
Vinkovci
Srijeda, 23 lipnja, 2021

U Vinkovcima upriličena svečanost otkrivanja spomenika banu Josipu Šokčeviću

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U nazočnosti brojnihVinkovčana i njihovih gostiju, u središtu Vinkovaca svečano je otkriven spomenik hrvatskom velikanu, rođenom Vinkovčaninu, banu Josipu Šokčeviću. Otkrili su ga ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Kako su to znali reći za njega “naše gore list”, ban Josip Šokčević se vratio u grad obilježen željeznicom, ali kako je istaknuo vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, željeznicom za koju je baš on inzistirao da skrene prema Vinkovcima.

Puno je velikih stvari napravio za Hrvatsku, za Vinkovce. Ban Šokčević je naš Vinkovčanin koji zaslužuje jedan lijep spomenik u svom gradu. Nadam se da smo u tome uspjeli, vidjet ćemo kako će građani reagirati, ali drago mi je što je konačno došao trenutak da otkrijemo našem banu, hrvatskom banu, banu Šokčeviću, spomenik u središtu grada Vinkovaca ” , rekao je vinkovački gradonačelnik

Ni za jednog bana nije bilo toliko kvalitetnih promjena koje su utjecale na razvoj Hrvatske. Zahvaljujući njemu, održana je Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska izložba koja je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju i procvatu gospodarstva. Za vrijeme banovanja Josipa Šokčevića donesena je i odluka o osnivanju tadašnje JAZU danas HAZU, a hrvatski jezik postao je službeni u javnoj komunikaciji. Nemjerljive su zasluge bana i u upravnom smislu. Na te povijesne činjenice podsjetio je predsjednik Hrvatskog sokola mr. Zlatko Virc. Autora spomenika i njegov rad predstavio je akademik Slobodan Prosperov Novak, a nazočnima se obratio i autor Ivan Kujundžić, akademski kipar iz Zagreba. Skicu ove skulpture, kako je istaknuo, počeo je raditi još od susreta sa hrvatskim sokolarima , koji su, naglasio je, bili u jednoj hrabroj akciji povratka posmrtnih ostataka bana Šokčevića iz Beča. Kujundžić je bana prikazao u nadnaravnoj veličini od 2 metra i 25 centimetara na postamentu od bračog kamena. Izrađen je u bronci. Spomenik je blagoslovio mons. Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime