17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

U vinogradu Mladena Papka ledena berba na idealnih -14°C

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Smrznute bobice na nešto manje od hektar berači su brali na -14°C koliko je ove subote izmjereno u Iloku. Polarni uvjeti nisu im smetali, baš kao ni bobicama u vinogradu na obroncima Fruške gore, gdje je Mladen Papak, inače vinogradar i vinar uz pomoć vinske omotnice izgradio vinariju i kušaonu.
Grožđe koje smo ostavili u jesen je odoljevalo kišama i truleži i sad u konačnici pred samu berbu i pticama koje su nas jako napadale, skoro su nam to sve pojele, pa je tim veća vrijednost ove berbe – rekao je Papak.
Inače, ova ledena berba je najveća kategorija unutar kategorije predikatnih vina. Sama činjenica da se ovakvi hladni uvjeti ne mogu steći svake godine, povećava vrijednost i kvalitetu vina.
Od ovoga grožđa dobiju se vrlo vrlo male količine mošta. Mi računamo da ćemo dobiti nešto od 200 do 300 litara mošta, a da smo brali ovu površinu u redovitoj berbi dobili bi 4 do 5 tisuća litara mošta. Dakle, velika je razlika u tome i zato i je na cijeni, zaključio je Papak.
Kad su berači obrali sve grožđe, završilo je na preradi u novoopremljenom vinskom podrumu obitelji Papak podignutom uz pomoć sredstava Europske unije iz vinske omotnice.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime