15 C
Vinkovci
Petak, 29 rujna, 2023

U Vukovarsko-srijemskoj županiji sustav e-Građani koristi tek nešto više od 12 tisuća osoba

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Projekt Vlade Republike Hrvatske pokrenut u lipnju 2014. godine s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave u 2017. godini je zaživio, ali čini se nedovoljno. U sustav se dosad, prema podacima od 1. kolovoza ulogiralo 437.576 osoba, što čini samo 10,2 posto ukupnog stanovništva. Vukovarsko-srijemska županija nalazi se u sredini, s 12. 166 korisnika.

U sustavu e – Građani na raspolaganju je trenutno 41 usluga. Pojedinci registrirani jesu, no koriste ga ili rijetko ili uopće ne. Ipak, svi su suglasni u činjenici da je sustav koristan i potreban! Usluge koje je najveći broj korisnika koristio su osobni pretinac kroz koji korisnicima dolaze obavijesti od strane državnih tijela, e-Matice za ispis dokumenata poput rodnog lista, HZMO usluga o uplatama u mirovinski sustav te e-usluge MUP-a za ispis potvrde i izmjene boravišta. Uz navedene usluge koje su brojčano najposjećenije, najučestalije se koristi usluga e-Dnevnika kojeg koriste roditelji, učenici i profesori za izostanke i ocjene u školama.

Odnedavno je u sustavu, za samo nekoliko trenutaka moguće dobiti i dugoočekivanu uslugu – e potvrdu o nekažnjavanju, koju mnogi poslodavci traže prilikom prijave za posao.

Institucije napreduju, ali mnogi građani još nisu dovoljno informirani ili nisu spremni za korištenje. Priključiti se uvijek možete. Izaberite način i dođite do mnogih potrebnih papira, uz nekoliko klikova mišem, iz udobnosti svog doma – bez čekanja u redovima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime