19 C
Vinkovci
Subota, 20 kolovoza, 2022

U Vukovaru energetski obnovljene još tri zgrade

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Gotovo pet milijuna kuna vrijedni su realizirani radovi energetske obnove triju zgrada u Vukovaru, koje su danas obišli i predstavnici gradske vlasti, s obzirom da je i Grad Vukovar, uz same stanare i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sudjelovao u sufinanciranju obnove. Time se ove tri zgrade u u Ulici 204. vukovarske brigade, od studenog 2018., kad su radovi privedeni kraju, mogu pohvaliti višim energetskim razredom. Osjetili su to već stanari na svojim računima, koji su, uostalom, i inicirali energetsku obnovu. Radovi su podrazumjevali ugradnju toplinske fasade zgrade te energetsku obnovu ravnog krova sa zamjenom hidro izolacije. Cjelokupni projekt energetsku obnovu sufinancirali su u 55%-tnom iznosu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s 25% Grad Vukovar te ostatak stanari sredstvima pričuve, koja je tek neznatno povećana.

“S 2,70 kn na 3,40 kn smo povećali pričuvu. Mi smo već dobili manje račune i više temperature, primjerice ja se sad grijem na 22 – 23 stupnja i imam 30% manje račune “, rekao je tijekom obilaska Saša Demirović, predstavnik jedne od zgrada u Ulici 204. vukovarske brigade.

 

Nastavak je ovo, sukladno objavljivanim natječajima, višegodišnjeg projekta energetske obnove vukovarskih stambenih objekata, u suradnji s nadležnim Fondom. Znači to, uz vidljive uštede, i kraj muka po vlazi i prokišnjavanju, a time i opasnosti za zdravlje, s kojima su se, do energetske obnove, suočavali brojni Vukovarci- stanari zgrada koje već od svoje gradnje nisu bile najsvijetliji primjer poslijeratne obnove. Sada je to, kao i u ove posljednje tri energetski obnovljene zgrade, potpuno druga priča, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a natječaje energetske obnove, koji će im omogućiti smanjenje računa i više temperature mogli bi od ove godine, sukladno najavama, dočekati i stanari obiteljskih kuća.

“Dosad je Grad Vukovar Vukovar uložio 4 milijuna kuna u energetsku obnovu višestambenih zgrada, a ove godine novitet u proračunu je osiguranih milijun kuna za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, jer smo dobili informaciju iz Fonda da će ove godine krenuti i ti natječaji. Kad izađu, bit će poznat i iznos sufinanciranja”, pojasnio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime