10 C
Vinkovci
Petak, 9 prosinca, 2022

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nacionalni dan multiple skleroze Hrvatske koji se obilježava 26.rujna, obilježilo je danas i Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije. Članovi udruge, osnovane u Vukovaru s ciljem unaprjeđenje liječenja, istraživanja i zaštite osoba oboljelih od ove bolesti, u središtu grada upriličili su druženje sa svojim sugrađanima, koje su uz pomoć svojih radova i promo materijala upoznali i sa svojim aktivnostima. Dok je unatrag nekoliko posljednjih godina javnost o ovoj autoimunoj bolesti živčanog sustava,znala vrlo malo, aktivne i sve brojnije kampanje, povećale su svijest građana o ovoj bolesti. Cilj je to bio i druženja u središtu Vukovara.

“Izašli smo među građane da ih upoznamo s ovom bolesti, ali i da im prezentiramo aktivnosti našeg društva. Inače ovaj dan obilježavamo kad i jeste, sutra 26. rujna, no ovoga puta odlazimo na oblježavanje kolegama u Slavonski Brod pa smo druženje s našim sugrađanaima upriličili danas.”, ističe Zoran Oljača, predsjednik Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije.

Prema procjeni, od multiple skleroze danas u Hrvatskoj boluje 6000 osoba. S obzirom na širok spektar simptoma zovu je bolest s 1000 lica. Subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice – tek su neki od mogućih simptoma. Multipla skleroza nije izlječiva, ali je zalječiva, odnosno progresija se može usporiti ukoliko se na vrijeme i adekvatnom terapijom liječi, upozoreno je i ovog puta s vukovarskog druženja. Upravo zbog brojnih kampanja, mnogi o svojoj bolesti otvorenije progovaraju, ali i djeluju kroz ovo i slična društva. Inače, uz Nacionalni dan multiple skleroze koji se obilježava 26. rujna, 31. svibnja obilježava se Svjetski dan ove još uvijek nedovoljno poznate bolesti, kad Društvo multiple skleroze VSŽ u okviru programa obilježavanja okuplja brojna društva s područja cijele Hrvatske na obilježavanju u Vukovaru.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime