21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

U Vukovaru obilježene dvije važne hrvatske obljetnice

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom 28. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. godišnjice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske položeni su vijenci i upaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, predvođena županom Božom Galićem i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom. Počast su odali i saborski zastupnici s vukovarsko-srijemskog područja, čelnici jedinica lokalne samouprave, vijećnici Županijske skupštine i Gradskog vijeća Vukovara, predstavnici vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu je kod spomen-obilježja predvodio fra Matija Marijić iz vukovarske župe sv. Filipa i Jakova.

-Današnje obljetnice od velike su važnosti za stvaranje novije hrvatske povijesti, a osobito za istok zemlje, istaknuo je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Politika mirne reintegracije hrvatskog podunavlja, proizašla je iz želje da se zaustave stradanja i patnja u okupiranim područjima, budući da je neovisnost skupo plaćena. O cijeni neovisnosti i međunarodnog priznanja, najbolje znaju oni koji su priznanje Republike Hrvatske dočekali u logorima.

-Mislim da nitko tko je bio u logoru, taj dan nije prošao bez batina, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara.

Međunarodno priznanje utjecalo je na ponašanje logorskih čuvara prema zarobljenicima jer su ih sada morali tretirati kao ratne zarobljenike, a ne pobunjenike. Osjećaj ponosa i nade proširio se među zarobljenima u logorima.

-Potpuno beznadni smo dočekali vijest i odjedanput osjetili nadu, ali i sreću što nas više ne mogu smatrati kriminalcima, nego smo postali pripadnicima jedne međunarodno priznate države, prisjetio se Dragutin Guzovski, predsjednik Hrvatskog društva logoraša VSŽ.

Međunarodna potvrda suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske – dvije su važne obljetnice od kojih je već sada prošlo puno vremena, a od kojih su građani tada, kao i sada imali velika očekivanja.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime