21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

U Vukovaru održan Okrugli stol na temu nasilja nad starijim osobama

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U okviru projekta pod nazivom “Dostojanstvo nema alternativu-starost je dovoljno izazovna i bez nasilja” u Vukovaru je održan okrugli stol pod nazivom “Starost bez nasilja-dostojanstvena starost.” Okrugli stol namijenjen je osobama starije životne dobi i članovima njihove obitelji, neformalnim njegovateljima, te stručnjacima, koji skrbe o starijim i nemoćnim osobama.

Kada se govori o nasilju u prvi plan se stavlja nasilje nad ženama i djecom, no mnogo učestalije no što se misli je i nasilje nad starijim osobama. Čak 4 do 6 % starijih osoba iskusilo je neki od oblika zlostavljanja. Uzme li se u obzir da je zlostavljanje starijih osoba jedno od najmanje istraženih oblika nasilja i najrjeđe prijavljen oblik nasilja – brojke su sigurno još puno veće.

Strah, osjećaj srama, nepovjerenje u sustav, osjećaj krivnje, nemoć i ovisnost o zlostavljaču..razlozi su iz kojih starije osobe ne odlučuju prijaviti nasilje. Potvrđuje nam to i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika: “Dakle to je pitanje stigme, to je pitanje srama, to je pitanje straha. Jer ako prijavite s 85 godina da vas je netko od članova obitelji zlostavljao ili zanemario jasno da se postavlja onda pitanje što je alternativa.”

Okrugli stol namijenjen je osobama starije životne dobi i članovima njihove obitelji, neformalnim njegovateljima, te stručnjacima, koji skrbe o starijim i nemoćnim osobama. A nakon Vukovar sljedeći će se održati u Puli.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime