10 C
Vinkovci
Petak, 9 prosinca, 2022

U Vukovaru predstavljen rad Zaklade Sunčica

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Hrvatskom domu u Vukovaru predstavljen je program Zaklade Sunčica – za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu. Zaklada, čiji je osnivač Grad Zagreb, pokrenuta je 2015. godine s ciljem osiguranja pomoći žrtvama seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu. Prva je to institucionalna podrška ženama nad kojima je u ratu izvršen ratni zločin silovanja.

– Osnovna svrha zaklade je skrb, odnosno pružanje pravne, psihološke i socijalne pomoći ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja u ratu – pojasnio je Zoran Komar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Sunčica koji napominje kako je najveći broj žena koje su pretrpjele takvo zlostavljanje upravo u istočnoj Slavoniji, pa je stoga rad zaklade predstavljen upravo u Vukovaru kako bi žrtvama dali nadu u mogućnost oporavka i prevladavanja takvih teških trauma.

Inicijatori osnivanja Zaklade Sunčica nastavljaju pružanje potpore i borbu za prava žena žrtava silovanja u ratu, započete kroz rad Udruge Žene u Domovinskom ratu.

– Nastavljamo ono što je udruga dosad radila, to je u svakom slučaju program psihološke pomoći, koji pokazuje jako dobre rezultate. I ono drugo, još važnije, postigli smo zajedništvo tih žena koje sad bez srama govore o onome što su proživjele u Domovinskom ratu – naglasila je Marija Slišković, upraviteljica Zaklade Sunčica.

Ono čime u Zakladi Sunčica nisu zadovoljni su zakonski okviri.

– Zakon treba doživjeti izmjene kako bi sve žrtve dobile ista prava – dodala je Slišković.

Bila bi to barem mala satisfakcija naspram godina šutnje hrvatske države, kao i činjenice da mnogi silovatelji i zlostavljači iz Domovinskog rata nisu niti će biti osuđeni, jer većina ih se nalazi na teritoriju Srbije, ili negdje drugdje u bijegu bezbrižno žive svoje živote. Ipak, sačuvana svjedočanstva ovih žena ostat će trajni dokaz krivnje i ratnog zločina počinjenog od strane srpske vojske i paravojnih postrojbi.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime