28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

U Županji obilježena 28. obljetnica ustroja 131. brigade HV-a

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom u središtu Županje je obilježena je 28. obljetnica osnivanja 131. brigade Hrvatske vojske županjske Posavine. Prije 29 godina na području bivše općine Županja, 25.listopada ustrojene su prve dobrovoljačke postrojbe. Godinu dana poslije na isti dan, ustrojena je 131. županjska brigada “Sinovi ravnice- sljedbenici Starih Graničara”. Brigada je to koja je nositelj i najviših priznanja: Ordena Nikole Šubića Zrinskog te Zlatnog grba grada Županje. I jedna od županjskih ulica dobila je ime po legendarnoj 131.-oj, čije je područje djelovanja bilo iznimno složeno.

Tako da smo mi odmah formirali liniju na samoj granici između Hrvatske i Srbije. Tu smo imali 33 km granice na području bivše općine Županja te smo još dobili 15 km granice Vinkovaca, općina, sela: Apševci, Podgrađe i Lipovac. Taj dio smo uspjeli uspješno sačuvati”., rekao je Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade HV.

A nakon 1991.godine područje djelovanja se proširilo. Sa suzama u očima, bivši ratni sudionici, članovi brigade, prisjetili su kako je bilo braniti područje tadašnje Općine Županja, brinuti o 16 naselja odnosno o području od 815 četvornih kilometara.

I ponosan i tužan. Mogli smo nastradati u to vrijeme. Veliki broj je poginulih, preko 50 mojih suboraca, preko 170 ranjenih. Mi smo se suprotstavili 4.vojnoj sili u Europi, i evo, sada imamo Hrvatsku”., poručio je Zlatko Župarić Aničić, zapovjednik desetine 131. brigade HV.

Na obilježavanju 28.obljetnice osnutka brigade istaknuto je kako su ovo prigode za evociranje uspomena na Domovinski rat i za podsjetiti da se podnesena žrtva nikada ne zaboravi – što je dužnost svakog moralnog i domoljubnog čovjeka, istaknuto je u Županji.

“Pojavljuje se neka nostalgija. Dobra je stvar prisjetiti se tih događanja, žrtava, jer da ih nije bilo, ne bi bilo svega ovoga. Obilježavanjem pokazujemo kako njihova žrtva ipak vrijedi”., istaknuo je Davor Miličević, županjski gradonačelnik.

Sve nas je manje,puno je godina iza nas. Rat je bio prije 28 godina. Svakim danom nas je sve manje. Drago nam je da postoje ovakve obljetnice jer zahvaljujući njima vidimo one koje inače nemamo prilike vidjeti, dodaje Aničić.

Kako je navedeno, kroz brigadu je prošlo 7800 pripadnika, 58 ih je smrtno stradalo, a 172 su ranjena. Da je Županja i ovaj kraj itekako osjetio rat dovoljno govori i podatak da su pod općom opasnosti tijekom Domovinskoga rata Županjci živjeli čak 1263 dana.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime