19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Učenice i učenici iz Ohrida preko projekta Erasmus+ borave u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U sklopu Erasmus+ projekta u Vinkovcima ovih dana borave  učenici i profesori Turističko-ugostiteljske škole ”Vanco Pitoseski” iz Ohrida koji su u posjeti Srednjoj-strukovnoj školi Vinkovci.

Četvero profesora boravi u Vinkovcima tjedana dana i za to vrijeme sudjeluju na radionicama i prisustvuju nastavi odnosno dijele pozitivna iskustva i prakse sa svojim vinkovačkim kolegama. Učenici, njih šestero, u pratnji jednog profesora u našem gradu ostaju tri tjedna. Oni će pak steći praktična iskustva kroz rad u ugostiteljskim objektima te sudjelujući u aktivnostima škole domaćina.

Danas je goste iz Ohrida ugostio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i ovoga puta naglasio odličnu suradnju i veliko prijateljstvo s ovim gradom.
„Ovaj edukacijski posjet nastavak je odlične suradnje i prijateljstva naših dvaju gradova koje je započelo još u 60-tim godinama prošloga stoljeća, kada je Ohrid postao prvi grad s kojim su Vinkovci uspostavili međunarodnu suradnju. Možemo reći kako je ta suradnja ostvarena na svim poljima, od gospodarstva, društvenih i kulturnih djelatnosti pa do prijateljstva samih građana jer znamo kako su nekada generacije Vinkovčana odlazile na ekskurzije u Ohrid. Posebno mi je drago što se suradnja nastavlja među školama, što će učenici ostvariti nova prijateljstva i dodatno osnažiti naše prijateljske veze s Ohridom“, istaknuo je gradonačelnik.

Duško Jakovčeski, tajnik u gostujućoj školi i dugogodišnji prijatelj Vinkovaca, koji ne propušta posjetiti naš grad svake godine u vrijeme Vinkovačkih jeseni, objasnio je kako mu je duže vremena cilj ostvariti jednu ovakvu, konkretnu suradnju među mladima. Godinama, ističe, njihove delegacije dolaze u posjet Vinkovcima za Dan grada i za vrijeme Vinkovačkih jeseni, kao i vinkovačke kod njih kada oni slave važne obljetnice. No, želja mu je bila suradnju produbiti na ovaj način, razmjenom znanja i iskustava među učenicima i profesorima.

„Ponosni smo što smo imali priliku ugostiti prijatelje iz Ohrida i ostvariti praktičnu suradnju sa školom koja dolazi iz grada koji je dugogodišnji prijatelj Vinkovaca. Uz svoje profesore, iz Turističko-ugostiteljske škole „Vanco Pitoseski“ dolaze nam učenici koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar i hotelijersko-turistički tehničar. Nadam se kako će upravo mladi ovu dobru suradnju nastaviti i ubuduće te kako će se ova priča i dalje pozitivno razvijati. Uzvratni posjet, koji nismo ostvarili prošle godine zbog epidemiološke situacije, planiramo realizirati na proljeće“, rekla je ovom prigodom zamjenica ravnatelja Srednje strukovne škole Vinkovci Mirjana Jakšić.

Ohrid je grad u Sjevernoj Makedoniji, prvi grad s kojim su Vinkovci započeli svoju međunarodnu suradnju koja datira iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Naime, 24. lipnja 1965. godine između predstavnika Savjeta za prosvjetu i kulturu Općinske skupštine Ohrid i predstavnika kulturnih ustanova vinkovačke komune, službeno je dogovorena stalna suradnja između kulturnih institucija i društava Ohrida i Vinkovaca, a prijateljske veze ova dva grada obilježila je i suradnja na osnivanju autoprijevoznog poduzeća, današnjega „Poleta“. Prijateljske veze dva grada nastavili su kasnije vinkovački „Vintex“ i ohridski „Oteks“.

Prijateljstvo koje traje i danas kroz godine se njeguje kroz brojna međusobna gostovanja kulturnih i umjetničkih društava, razmjenu izložbi koje prikazuju povijesni, kulturni i privredni razvoj gradova, ali i kroz razmjenu književnika, izložbe knjiga, emisija te niz drugih kulturnih aktivnosti, kao što je sudjelovanje folklornih grupa iz Ohrida na Vinkovačkim jesenima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime