22 C
Vinkovci
Subota, 25 svibnja, 2024

Učenice i učenici Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci boravili u Francuskoj

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U okviru Erasmus+ projekta GoAgro učenice i učenici Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci boravili su Fransckoj na posljednjoj trećoj  učeničkoj mobilnosti.

Na taj način je u jednoj školskoj godini čak 29 učenika raznih smjerova imalo prilike usavršavati svoje stručne vještine u inozemstvu u trajanju od dva tjedna uz pomoć financijske potpore Europske unije.

Nakon Seville i Brage, gdje su učenici radili u tvrtkama i poljoprivrednim gospodarstvima, projekt ih je sada odveo u francusko mjesto Genech u blizini Lilla, gdje su upoznali nešto potpuno novo. Učenici su bili smješteni u domu u okviru najveće privatne poljoprivredne škole, Institut de Genech, a praksu su obavljali na školskom dobru koje je doista impresivno.

U ovoj su mobilnosti sudjelovali su učenici smjerova agrotehničar i fitofarmaceut, a u Francuskoj su radili u raznim područjima – stočarstvo, konjogojstvo, zaštita bilja, organska proizvodnja, trgovina poljoprivrednim proizvodima, uređenje krajobraza itd.

Svakoga dana su u grupama od nekoliko učenika obavljali poslove u raznim područjima.U školskoj trgovini vlastitih poljoprivrednih proizvoda su mogli vidjeti kako se konkretno radi s kupcima, doprema i skladišti roba, slaže na police, kako se održava sama trgovina i skladište. u plastenicima su radili s presadnicama, a imali su prilike i vidjeti kako funkcionira školski plastenik s tropskim biljem; radili su s kravama i ovcama na školskom dobru, ali i na farmi kućnih ljubimaca; uređivali su krajobraz. Osim toga izrađivali su drvene sanduke za cvijeće u školskoj radionici i potom iz postavljali u obližnjem mjestu Orchies u suradnji s općinom; radili su s konjima na školskoj ergeli – timarili su ih, čistili, učili o načinu funkcioniranja aktivne staje za konje, čak su ih svi i jahali.

„Na mobilnosti sam naučio neke od modernijih metoda i načina na koje oni obrađuju tlo i uzgajaju pojedine kulture tako da smanje korištenje pesticida i primjenjuju organski način uzgoja. Najviše su mi se dojmili konji! S radom s njima se nisam nikada do sada susreo i oduševio sam se!“ Leonardo, 2.a

„Naučio sam puno o mentalitetu francuskih ekoloških poljoprivrednika koji traže probleme i rješenja u poljoprivredi kako bi iskoristili zemlju koliko god mogu, a da time uštede na pesticidima i ostalim ne-ekološkim materijalima koje koriste za proizvodnju kultura.“ Denis, 4.a

Osim svakodnevnog rada na školskom dobru, učenici su imali priliku posjetiti i sajam u mjestu Brugge u Belgiji i značajna poljoprivredna gospodarstva u okolici i u razgovoru s poljoprivrednicima iz prve ruke saznati sve o razlikama u načinu rada u poljoprivredi u Francuskoj i u Hrvatskoj. Uočili su snažan naglasak na organsku proizvodnju i održivi razvoj, za što dobivaju velike poticaje, upoznali su način prodaje proizvoda putem automata u selu kako bi i svojim sumještanima približili dobrobiti organske proizvodnje, način obrade tla i razlike u vrsti i kvaliteti tla u Hrvatskoj i Francuskoj i još mnogo zanimljivih i korisnih stvari.

Vikend su učenici proveli upoznajući nova mjesta – subotu istražujući Lille, a u nedjelju je došao na red i dugo očekivani Pariz! Obišli su glavne znamenitosti tijekom dana, a predvečer se popeli i na Eiffelov toranj i divili se gradu s visine !

Nakon dva tjedna učenici su se vratili puni utisaka i s još većom željom sudjelovati u novim projektima od iduće školske godine. Za to će zasigurno dobiti priliku, budući da je škola dobila Erasmus+ akreditaciju i osiguranu financijsku potporu za provođenje projekata u strukovnom obrazovanju sve do 2027. kako bi ostvarila svoje ciljeve modernizacije obrazovanja u poljoprivredi i stvaranja kompetentnih mladih poljoprivrednika s poznavanjem suvremenih tehnologija koji će doprinijeti razvoju svojih gospodarstava i regije.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime