22 C
Vinkovci
Subota, 25 svibnja, 2024

Učenička deliberacija u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Učenička deliberacija održana je u Gimnaziji M. A. Reljkovića Vinkovci te je na njoj sudjelovalo osamdesetak učenika iz same Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci i Drvodjelska tehnička škola.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2021. uključene srednje škole s područja grada Vinkovaca, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci te Drvodjeljska tehnička škola Vinkovci. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicama iz navedenih škola bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja.

Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.

Tijekom deliberacije su učenici imali priliku predstaviti probleme koje su prepoznali u svojoj zajednici kao što su neprilagođeni vozni red javnog prijevoza, manjak kulturnog sadržaja i prostora za mlade te različite probleme koje nalaze u vlastitim školama, te dati prijedloge promjena. Prijedloge su predstavili predstavnici gradske vlasti (donositelja odluka) Andrei Vinković, pročelnici za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca, kojoj su predložili moguća rješenja problema, ali i od koje su dobili informaciju kako oni sami mogu utjecati na probleme u lokalnoj zajednici.

Deliberacija u Vinkovcima je bila prva u projektu, a slijede deliberacije u Kninu, Vukovaru, Zagrebu, Županji, Novoj Gradišci i Karlovcu do kraja lipnja te u još desetak zajednica najesen i u školskoj godini 2022./2023.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime