29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Udruga Češnjak postaje zadruga – sjedište u Starim Jankovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

2013. godine u Ceriću je osnovana Udruga Češnjak. Tada je bilo samo pet proizvođača, koji su proizvodili na nepuna tri hektra površine. Danas u 2017. godini, govori se o čak 140 gospodarstava na kojima se uzgaja češnjak na čak 100 hehtara, a zelenog graha na 360 hektara. Udruga Češnjak, više nije udruga, već zadruga i ne dolazi iz Cerića, već iz Starih Jankovaca. Tamošnja općina dodijelila im je poslovni prostor, a o tome se danas raspravljalo na radnome sastanku, predstavnika zadruge, općine Stari Jankovci i županije Vukovarsko-srijemske, s naglaskom na pomoć od strane regionalne i lokalne samouprave u smislu promjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prema kojemu bi se zemlja na upravljanje dodijelila jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

– Prilikom izrade strategije razvoja Općine Stari Jankovci detektiran je višegodišnji problem agrarne politike. Uočena su 233 OPG-a koja imaju prosjek poljoprivrednog zemljišta 3,44 hektara. Onda smo odlučili ustupiti prostor zadruzi Češnjak u Općini Stari Jankovci – istaknuo je načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

– Cilj je “dobiti” staru ciglanu na korištenje gdje bi se mogli instalirati uređaji za rad, kako ne bi svatko imao svoje troškove, već da je opterećen proizvodnjom – rekao je Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj VSŽ.

Iz Zadruge Češnjak trenutno vape za logističkom pomoći kako bi kucanje na vrata ministarstva ili nekih drugih institucija bilo jednostavnije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime