2 C
Vinkovci
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Udruga Locus na natjecanju robotike u Zagrebu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Hrvatski robotički savez i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu organizirali su 18. veljače 2023.godine, 7. natjecanje u robotici i STEM-u, First Lego League Challenge Hrvatska.

Ove godine tema natjecanja je bila „Super Powered“ odnosno energija i problemi vezani za proizvodnju električne energije, skladištenje, prijenos i potrošnju. Radi se o globalnom natjecanju u kojem sudjeluje gotovo 4000 timova iz 110 država s preko 680.000 natjecatelja.

Natjecanje se sastoji od 4 modula koji se jednako vrednuju, no najatraktivniji su „Robotska igra“ i „Inovativni projekt“.

U Robotskoj igri na temu Super Powered, roboti timova rješavaju misije, zadatke različite složenosti postavljene na areni. Robot u 2,5 minute treba riješiti što više misija i time osvojiti što više bodova. Postav arene, odnosno razmještaj i složenost misija su ulazne varijable na osnovu kojih ekipe razrađuju taktiku, konstruiraju robote, alate te kreiraju programe za aktivnosti robota.

Locusov tim, WEnergy, konstruirao je inovativan alat s kojim je naš robot Maui uz pomoć koda atraktivno i uspješno riješio zahtjevnu misiju Tvornica igračaka za što su osvojili pehar za Robo – potez dana. U robotskoj igri pored pehara u kategoriji atraktivnosti poteza, zauzeli sui 12. mjesto od 28 timova i 250 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Ništa manje atraktivan dio natjecanja je i „Inovativni projekti“, gdje su timovi kroz višemjesečne pripreme istraživali i razvijali vlastite projekte na temu „Super Powered“ koje su predstavili ocjenjivačima – profesori s različitih fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Cilj je da timovi u svojoj lokalnoj zajednici prepoznaju problem u ovom slučaju se radi o Energiji te da ponude svoje rješenje u obliku inovativnog projekta. Inovacije, ideje i rješenja u obliku modela ili prototipova timovi su na svojim štandovima u hodnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavljali svim zainteresiranim posjetiteljima i medijima.
Naš tim predstavio se radom „River Energy“ u kojem su prezentirali na osnovu svojeg istraživanja i izrađenog prototip modela zamisao dodatnog iskorištavanja riječnih tokova Dunava, Save i Drave u proizvodnji električne energije.

Iza zahtjevnih višemjesečnih konstruiranja, programiranja, testiranja, istraživanja, učenja i rada nalaze se članovi Udruge Locus odnosno naš tima WEnergy: Petra Dujmić, Ivana Perković, Anja Vukovac, Božidar Barić, Jakov Čović, Matija Barac, Matej Stepić, Karlo Šokičić, Vjeko Šarić i Nikola Perunski mentori Adrijan Čačić i Tomislav Stepić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime