20 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Udrugama koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor dodijeljeno devet tisuća eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarsko-srijemska županija 30. kolovoza raspisala je ponovljeni Javni poziv za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2023., a korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu danas su dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti devet tisuća eura. Najveći odobreni iznos je 1.950,00 eura, a najmanji 450,00 eura.

Na Javni se poziv prijavilo 12 udruga, od kojih je šest prošlo administrativnu provjeru koju je provelo Povjerenstvo za provedbu, provjeru i ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata, a to su: Lag Bosutski niz, Centar za socijalno poduzetništvo, savjetovanje i edukaciju Feniks te županijski klasteri proizvođača lubenica i povrća, proizvođača mesa i mesnih proizvoda, proizvođača orašastih plodova te proizvođača voća i voćnih proizvoda. „Prednost učlanjivanja u klaster svakako je zajednička suradnja. Naprimjer, našim proizvodima opskrbljujemo pakete za umirovljenike i potrebite, a riječ je o velikom broju, i svake godine su potrebe sve veće, a mi imamo siguran otkup kobasica i kulenovih seka za navedene pakete što nam daje određenu sigurnost“, rekao je predsjednik županijskog Klastera proizvođača mesa i mesnih proizvoda Juraj Sabljak istaknuvši kako Klaster okuplja više od 15 proizvođača, od kojih je desetak aktivno, a dobivena sredstva iskoristit će za promociju i promidžbu jer, kako ističe, što se više zna za proizvođače, veća će biti i potražnja.

Klimatske promjene te velike količine padalina u proljeće utjecale su na proizvodnju orašastih plodova, a proizvođači izlaz vide u povlačenju europskih sredstava te potporama. „Svaka potpora nam znači puno, pa tako i ova županijska. Nije riječ o velikim iznosima, ali nama su za promociju proizvoda, proizvođača i samog klastera itekako važna. Ove godine su na proizvodnju orašastih plodova utjecale i klimatske promjene, bilo je puno kiše i javile su se bolesti koje su naštetile plodu. Ljudi se trebaju prijavljivati za europska sredstva, i samostalno i preko klastera jer je to jedini izlaz. Ove je godine teška situacija, ali ja sam zadovoljan jer uvijek može gore“, osvrnuo se i predsjednik Klastera proizvođača orašastih plodova Damir Sovar.

Za promicanje poljoprivrede i ruralnog prostora ukupno je osigurano nešto više od 11,5 tisuća eura, a prihvatljive aktivnosti bile su: razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, usluga/proizvoda u svrhu promidžbe poljoprivrede i ruralnog prostora, podizanje javne svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog prostora i uslugama koje su dostupne u sklopu programa, provođenje programskih i drugih aktivnosti kojima se pridonosi ostvarivanju ciljeva Javnog poziva.

Javni je poziv rezultat želje za jačanjem međusektorske suradnje, odnosno suradnje s predstavnicima udruga koje zastupaju interese poljoprivrednog sektora, a sve s ciljem jačanja hrvatskog sela kao ključne kategorije gospodarskog rasta i razvoja ruralnog prostora. „Važno je istaknuti da osim izravne proizvodnje podupiremo i projektne ideje, rad klastera, LAG-ova, uzgajivača voća i povrća i slično kako bi kroz njihove projektne ideje, koje su financirane županijskim sredstvima, oplemenili proizvodnju i u budućnosti dobili veću dodanu vrijednost“, zaključio je župan Damir Dekanić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime