12 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Ured državne uprave VSŽ organizirao radionicu za branitelje

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je koncem prošle godine stupio na snagu, utvrđena su nova prava i izmjenjeni uvjeti za ostvarivanje određenih postojećih prava. Kako bi se branitelje upoznalo s novostima koje donosi Zakon, a odnose se na nadležnost Ureda državne uprave, održana je tribina za predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Novi Zakon o hrvatskim braniteljima u provedbu je krenuo 14. prosinca 2017. godine. I već tada su se pojavili potencijalni problemi. Branitelji su godinama čekali Zakon koji bi objedinio i regulirao njihova i prava njihovih obitelji. No, njegovim donošenjem neke nedoumice i dalje su u zraku, pa su po odgovore na brojna pitanja, predstavnici stradalničkih udruga došli su na tribinu organiziranu od strane Ureda Državne uprave Vukovarsko-srijemske županije. Upozorili su, između ostaloga, i na to da se prilikom zapošljavanja ne poštuje odredba prema kojoj prednost u dobivanju posla imaju upravo hrvatski branitelji. Uz to, pojedini dijelovi Zakona nisu usklađeni s drugim ministarstvima – pojašnjavaju u Uredu državne uprave.

“Ministarstvo financija koje osigurava dio sredstava kroz proračun, to će tek učiniti s 1.siječnja 2019. godine” – pojasnio je, između ostaloga, predstojnik Ureda državne uprave u VSŽ doc.dr.sc. Mario Banožić i naveo kako će se dijelovi Zakona provoditi tek od iduće godine, a već sada postoje članci koji su na snagu trebali stupiti 1. ožujka. “To djeluje dosta konfuzno, zato i jesmo organizirali ovu tribinu” – rekao je Banožić.

Na prvoj tribini govora je bilo o dijelovima zakona koji su predlagali ministarstvo zdravstva, ministarstvo socijalne skrbi i drugi, a najavljeno je i održavanje još nekoliko ovakvih tribina.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime