19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Uspješni poljoprivrednik iz Grubišnog Polja proizvodi energiju iz obnovljivih izvora

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Marijan Cenger iz Grubišnog Polja je poduzetnik, poljoprivrednik i predsjednik Hrvatske udruge proizvodaca bioplina (HUPB). Na 700 hektara sije kukuruz, soju i druge kulture koje nisu namijenjene iskljucivo potrebama prehrambene industrije nego i proizvodnji elektricne energije u pogonima na biomasu. Marijan, naime, od 2016. godine upravlja bioelektranom od jednog megavata u opcini Ðulovac.

cengerZa potrebe svojeg biopogona Cenger otkupljuje i nusproizvode okolnih industrija, što ima i dalekosežan ucinak na ocuvanje prirode. Osim toga, ova uspješna poduzetnicka prica, osim što pridonosi zaštiti okoliša, pozitivno djeluje i na povecanje zaposlenosti ruralnih dijelova Hrvatske jer Cenger danas zapošljava 25 ljudi.

Na pitanje bi li mladima preporucio bavljenje poljoprivredom, spremno odgovara: “Itekako!” “Najkrace receno: u svojim rukama imate svoju sudbinu i svoj posao. Mogucnosti su velike u svim granama, to više što u Hrvatskoj imamo ekološki cistu zemlju. Osim toga, puno se lakše baviti poljoprivredom u ovim vremenima, uz potpore iz europskih fondova te otvoreno europsko tržište”, dodaje.

cenger 1Kada je o planovima za buducnost rijec, najavljuje i gradnju prostora za skladištenje žitarica i uljarica te sušare i peletirnice. Kako bi se mogao posvetiti realizaciji planova, potrebna je sigurnost. Zato Marijan Cenger s Croatia osiguranjem ima partnerski odnos vec 17 godina. “U Croatiji smo od pocetaka bavljenja ovim poslom. Jednostavno, ta nam kuca ulijeva povjerenje. Osjecam se sigurno, rijec je o osiguravatelju s dugogodišnjom tradicijom i jakim kapitalom”, istice.
Uz takvu podršku lakše je planirati buducnost. Svi koji se žele neometano posvetiti razvoju poslovanja, znajuci da i za najvecih vremenskih neprilika te u slucajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imaju partnera na kojega mogu racunati, mogu se obratiti Croatia osiguranju.

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, jecam i drugi te na nasadima poput maslinika, vinograda i vocnjaka, a zaštititi se mogu i domace životinje, i to od uginuca, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je znacajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto placene premije osiguranja koju omogucava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proracun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošcu na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i nacinima njezina ugovaranja, možete pronaci na linku.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime