20 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Uspješno održana vježba ” Sopot 2023” pokazala odličnu koordinaciju i spremnost svih službi

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Oko 110 sudionika i 10 članova Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, 20 vozila, po jedan čamac, dron i quad, jedna mobilna kuhinja, 23 šatora te 100 kreveta bilo je potrebno za danas održanu terensku vježbu dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite na županijskoj razini pod nazivom Sopot 2023., u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji s Gradom Vinkovcima i Službom civilne zaštite Vukovar.

Kako bi se provjerilo stvarno stanje na terenu, simulirana je nesreća, odnosno pucanje nasipa nakon čega je bilo potrebno evakuirati stanovništvo i izraditi logistički kamp u kojem će se oni zbrinuti.

„Simulacija je išla tako da smo dobili dojavu od voditelja obrane od poplave sektora D Emila Dereša koji nas je izvijestio o naglom porastu vodostaja Save uslijed kojeg je došlo do puknuća nasipa i ugroze stanovništva uz sami nasip. Načelnik općine Štitar poslao je zahtjev županijskom Stožeru za evakuaciju sto stanovnika s ugroženog područja, a župan Damir Dekanić odredio je Crvenom križu postavljanje logističkog kampa“, o scenariju vježbe izvijestio je voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić dodavši kako je za vrijeme navedene vježbe, jedan od očevidaca došao na zapovjedno mjesto i prijavio da je vidio kretanje dvije osobe uz obalu rijeke te jednu u vodi.

U tom je trenutku po zapovjedi načelnika Stožera Mate Matića pokrenuta i potražna akcija od strane HGSS-a u kojoj su uspješno pronađene dvije žive osobe s lakšim tjelesnim ozljedama i nažalost jedna utopljena osoba. „Vrijeme nas ne mazi, svjedoci smo velikih nesreća i katastrofa. Naša županija ima puno utakmica u nogama i ovakve smo situacije već prolazili. Pokazali smo da smo spremni i da sustav postoji, funkcionira i nadograđuje se sukladno zahtjevima na terenu“, dodao je Draganić.

HGSS Stanica Vinkovci bila je zadužena za potragu i spašavanje na vodi i kopnu te osiguravanju funkcioniranja naselja, županijski Zavod za hitnu medicinu zbrinuo je i pružio prvu pomoć svima kojima je bilo potrebno, pri čemu im je pomoć pružilo i županijsko Društvo Crvenog križa koje je bilo zaduženo i za postavljanje šatorskog naselja, Policijska uprava vukovarsko-srijemska i Policijska postaja Vinkovci promatrali su vježbu i osiguravali sudionike dok je postrojba Civilne zaštite opće namjene Grada Vinkovaca predstavljala logističku potporu prilikom postavljanja naselja.

„Na vježbi sustava civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, kao jedna od temeljnih operativnih sastavnica sustava civilne zaštite, sudjelovalo je i Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije koje okuplja gradska društva Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja. Sudjelovali smo ukupno s 54 osobe, dobro educirane i opremljene, s našim voznim parkom i opremom za djelovanje u kriznim situacijama i katastrofama“, rekao je predsjednik GDCK Vinkovci Branko Tomić koji je u ovoj situaciji imenovan koordinatorom na lokaciji.

Vježba se svake godine odvija na drugoj lokaciji na području županije, a ove je godine domaćinstvo pripalo Vinkovcima.

„Zahvalio bi se ovim putem svim članovima koji su se odazvali, pokazali da naši sugrađani žele sudjelovati u ovakvim akcijama te da smo spremni za sve što nas potencijalno može iznenaditi“, istaknuo je načelnik Civilne zaštite grada Vinkovaca Dalibor Šandrk.

Vježba je provedena uspješno zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji među službama na lokaciji i voditeljima interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe. „Obveza Županije je jednom godišnje organizirati akciju ovakvog tipa kako bi bili spremni na sve moguće ugroze. Živimo u vremenu kada je moguće svašta očekivati, a vježbe itekako dobro dođu kako bi se stacionirali na lokacije koje su odabrane u elaboratima, najpogodnije za okupljanje uslijed ugroza. Danas smo uočili i određene nedostatke koje ćemo ispraviti u svakoj sljedećoj akciji, ali mogu reći da sam, s obzirom na ogroman broj ljudi koji je sudjelovao, vrlo zadovoljan koordinacijom, dobro uspostavljenim zapovjednim lancem i komunikacijom svih službi“, zadovoljno je zaključio župan Dekanić istaknuvši kako smatra da smo u situacijama ugroza spremni brzo reagirati i odgovoriti na prikladan način kao bi potencijalna šteta bila što manja.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime