16 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Uspješno proveden projekt ”Kultura u pokretu”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci te Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca – VIA, uz partnerstvo s Gradom Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskom županijom, polako privode kraju projekt ”Kultura u pokretu”.

Novo vozilo bibliobusa predstavljeno je prošloga tjedna, održana je javna tribina kako bi se razgovaralo o važnosti istoga u knjižničnom životu.

„Vrlo je bitno što smo imali priliku čuti koliko je bibliobus važan, on širi knjižničku mrežu u našoj županiji na sva mjesta koja nisu pokrivena stacionarnom knjižnicom. Iza nas je 17 godina službe, vjerujemo kako ćemo s novim vozilom barem još toliko vremena raznositi knjige”, istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica vinkovačke knjižnice.

U panel raspravi u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora sudjelovali su upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU-a Vinkovci Anica Bilić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića Višnjica Sorčik, voditelj knjižare Školske knjige u Vinkovcima Krunoslav Pinjuh, knjižničar u OŠ Bršadin i OŠ Negoslavci Bojan Lazić, voditeljica Matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice VSŽ-a Iva Grković te Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno svih pet gradova ima narodnu knjižnicu, kao i šest općina. Pokrivenost je 35%, a tu iznimno velike koristi ima bibliobus, s kojim se knjižnička povezanost povećana na 85%.

„Lagano završavamo sve aktivnosti, posao privodimo kraju, a preostalo nam je sredinom kolovoza proći jedan krug i predstaviti naš novi bibliobus široj javnosti. Očekujemo da ćemo posjetiti više od 70 stajališta”, riječi su Marine Karačić, vanjske suradnice u projektu i zaposlenica VIA-e.

Ukupna vrijednost Kulture u pokretu iznosi 529.660,31 eura, 85% financirano je iz Europskog socijalnog fonda, dok je ostatak pokriveno iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Glavni je cilj projekta omogućiti izravno uključivanje pripadnika ciljanih skupina u društvo kroz aktivnosti promocije i popularizacije kulture čitanja te aktivnosti inkluzije ciljanih skupina. Projekt je započet u rujnu 2021. godine, a u potpunosti će biti gotov tijekom nadolazećeg rujna.

„Gradska knjižnica neumorno radi, to se može vidjeti po samoj panel raspravi, ali i po svim njihovim dosadašnjim projektima. Ova godina donosi samo ono dobro, bliži se završetak nove velike knjižnice, tu je i projekt bibliobusa, a stvoreni su uvjeti da se i dalje može raditi punom parom”, kazala je gradska pročelnica za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

Osim knjige, „hodajuća knjižnica” nosi virtualnu stvarnost kroz virtualne naočale. Stanovnici tako mogu vidjeti sva zanimljiva županijska mjesta, a da fizički ne odu tamo. Taj projekt traje već petu godinu u nizu te je u stalnom širenju s novim tehnologijama.

„Kada govorimo o inkluziji i korisnicima s posebnim potrebama, u tom smislu je bibliobus itekako potreban zbog osoba treće životne dobi koji su navikli na čitanje ili se i dalje bave svojom strukom. Napomenula bih i uslugu međuknjižnične posudbe, s tim da su knjižničari jako naklonjeni svojim korisnicima, tako da je s njima moguće iskomunicirati i doći do tražene literature”, zaključila je Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad u Vinkovcima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime