24 C
Vinkovci
Srijeda, 22 svibnja, 2024

Uspješno završen još jedan projekt Razvojne agencije VSŽ

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, ukupne vrijednosti 3.468.672,88 eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2019., a završava 31. prosinca 2023. godine.

Županijska Razvojna agencija osnovana je 2017. kao javna ustanova od strane Vukovarsko-srijemske županije, a započela je s radom 1. siječnja 2018. nakon prijenosa gospodarske cjeline Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u njezino vlasništvo. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te na temelju procjene Povjerenstva za akreditaciju, RA VSŽ je 21. studenog 2018. dobila pozitivnu Odluku o statusu regionalnoga koordinatora, kojom je potvrđeno kako RA VSŽ posjeduje sposobnosti za učinkovito i djelotvorno obavljanje poslova javnih ovlasti i javnih interesa. Pozitivna akreditacija bila je preduvjet za prijavu i korištenje sredstava iz Projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“.

„Zadovoljni smo provedbom projekta i trenutno smo na nekih 75% iskorištenosti sredstava. Naše usluge su bez naknade i zapravo sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije nam se mogu javiti, a mi ćemo im pomoći u pripremi i provedbi projekata“, istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Provedbom projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ osigurao se kontinuitet u usmjeravanju razvojnih procesa kako bi se nastavio trend povećanja konkurentnosti, rasta kvalitete života i održivog razvoja na našem području, a projekt je od velike je važnosti za razvoj cijele županije. Tijekom nepunih pet godina trajanja projekta RA VSŽ je bez naknade pružala tehničku pomoć javnopravnim tijelima s područja županije putem: pripreme i provedbe razvojnih programa i projekata od interesa za razvoj županije, izrade županijske razvojne strategije i drugih strateških i provedbenih dokumenata te aktivnosti educiranja, savjetovanja i informiranja javnopravnih tijela.

„Osobno sam jako sretna što se projekt privodi kraju zato što imamo jako dobru iskorištenost sredstava. Projekt je bio opsežan i trajao je gotovo četiri i pol godine. Dolazak velikog broja suradnika i kolega na današnju završnu konferenciju pokazuje kako smo zapravo napravili dobar posao i opravdali njihova očekivanja, te vjerujemo kako će se daljnja suradnja s njima nastaviti“, rekla je voditeljica projekta Marija Saračević.

Kroz provedbu ovog projekta RA VSŽ je sudjelovala u pripremi i/ili provedbi na više od 190 razvojnih projekata koji su isključivo financirani europskim strukturnim investicijskim fondovima – ESI fondovima. U evaluaciji je i trenutno 35 projekata čija je priprema financirana kroz provedbu ovog projekta, a čiju odluku očekujemo u narednom razdoblju. Ukupna vrijednost projekata u evaluaciji iznosi 45,8 milijuna eura, od čega 35,9 milijuna eura čine bespovratna sredstva. Stručnu pomoć u pripremi i/ili provedbi primilo je 50 različitih javnopravnih tijela i/ili javnih ustanova s područja županije, kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Možemo slobodno reći kako je županijska Razvojna agencija bila preteča mnogih općinskih i gradskih agencija, a odradila je ogroman posao te je drugim ljudima i agencijama približila način rada, što i kako na pravi način treba činiti. Tako je izravno, ali i neizravno doprinijela da ogromna sredstva iz različitih EU fondova dođu na područje naše županije. Moram svakako zahvaliti svima koji su dosad radili i vodili Razvojnu agenciju, a sam odaziv na današnju konferenciju dovoljno pokazuje kolika je snaga i koliko je poštovanje prema radu iste. Najveći projekti nam tek dolaze, a sredstva koja očekujemo u nadolazećem razdoblju su veća nego što su bila do sada. Projektne dokumentacije su u većini slučajeva spremne, projekti su pripremljeni na odličan način i smatram da imamo velike šanse proći na nadolazećim natječajima“, zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime