23 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Usvojen ”projektni proračun” težak 50,7 milijuna eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Proračun Grada Vinkovaca za 2023. godinu koji je razvojan i socijalno zastupljen s glavnim ciljevima unapređenja školstva i jačanja gospodarstva, a kroz koji se prije svega naglasak stavlja na velike infrastrukturne projekte važne za daljnji razvoj grada, „težak“ je gotovo 50,7 milijuna eura (380 milijuna kuna).

To konkretno znači kako nas u narednoj godini očekuje nastavak ulaganja u programe i projekte koji će Vinkovce učiniti još ljepšim i poželjnijim mjestom za život jer obuhvaćeni su svi, kako učenici i studenti, umirovljenici i mlade obitelji, tako i gospodarstvenici te sportske, kulturne i braniteljske udruge i društva. Pri izradi proračuna za narednu godinu, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić, trebalo je pomiriti izazove povećanja cijena energenata i inflacije cijena uopće, a ujedno zadržati dosadašnju visinu standarda pružanja javnih usluga i pomoći obiteljima kroz davanja realizirana dosadašnjim aktivnostima.

„Ukoliko se pogleda prijedlog proračuna za 2023. i plan za 2024. i 2025. godinu vidljivo je kako je gradski proračun i dalje ostao usmjeren prema svim našim građanima, prvenstveno prema razvoju školstva i gospodarstva. Ali isto tako je i izrazito orijentiran prema velikim i važnim projektima odnosno njihovom planiranju i provedbi, toliko da ovaj proračun možemo nazvati „projektni proračun“.

Zona Zalužje kao važan gospodarski kotač bit će jedan od najvažnijih projekata u sljedećem razdoblju te je njezino projektiranje i stavljanje u funkciju postavljeno u strateške ciljeve Grada, a našim gospodarstvenicima i dalje će na raspolaganju biti sredstva kroz program potpora poduzetništvu, kao i program koji je usmjeren na razvoj poljoprivredne proizvodnje. Dogradnja dvaju vrtića za koje smo osigurali bespovratna sredstva kroz NPOO bit će započeta i završena u sljedećoj godini, dok će izgradnja novog vrtića na Vašarištu biti završena u 2024. godini. Pred nama je i ITU mehanizam kroz koji će Grad Vinkovci zajedno s urbanim područjem na raspolaganju imati 22 milijuna eura, što znači da ćemo uz obvezno vlastito sufinanciranje u iznosu od 15%, provesti projekte ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna“, objašnjava gradonačelnik.

O prijedlogu proračuna Grada Vinkovaca za narednu godinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić, naglasivši također kako je prvenstveni cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnji razvoj grada. No, napomenula je i kako je uz dodatno osnaživanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te nastavak zaštite najranjivijih skupina građana, važan i nastavak stabilnog financijskog poslovanja Grada, uz kontinuiranu težnju racionalizaciji poslovanja unutar gradskog sustava (osobito kroz proces digitalizacije poslovanja sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

„Uz stavljanje naglaska na velike projekte i razvoj gospodarstva, moram istaknuti kako je i u 2023. godini osigurana visoka razina socijalne zaštite građana putem brojnih programa. U narednoj godini tako nastavljamo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite te kredite za obnovu pročelja, dizala u višestambenim zgradama i slično. Također, Grad i dalje ostaje potpora svim svojim građanima bez obzira na njihovu dob, pa su tako i ovim proračunom i planom proračuna predviđena sredstva za naknade za novorođenčad, sredstva za prehranu učenika u riziku do siromaštva, za plaće za pomoćnike u vrtićima i školama, za jednokratne naknade učenicima 1. razreda osnovnih i srednjih škola, za vaučere za sve osnovnoškolce, stipendije za studente, božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike“, istaknula je Sanja Lozić.

Najveći dio od ukupne proračunske mase odnosi se na izdvajanja za predškolski odgoj, obrazovanje i socijalnu skrb građana u iznosu od gotovo 19 milijuna eura (142 milijuna kuna) ili 37,47%. Slijede poslovi i projekti izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te uređenja grada, za što je osigurano 9,5 milijuna eura (72 milijuna kuna) odnosno 18,88% od ukupne mase.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime