21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Večeras bez javne rasvjete u Općini Stari Jankovci zbog promatranja astronomske pojave Suze sv. Lovre

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Večeras će se ugasiti javna rasvjeta u svim mjestima Općine Stari Jankovci zbog promatranja astronomske pojave Suze sv. Lovre ili kiša meteora (aktivnosti meteorskog roja Perzeidi), jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena.
Ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi večeras (četvrtak na petak) pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter.
Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu.
Za opažanje meteora neće vam biti potrebna dodatna oprema, dovoljno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja te u tami uživati u ovom nebeskom spektaklu. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.
Uzmite prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje i pripremite se za uzbudljivu noć.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime