21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Večeras koncert starogradskog Tamburaškog sastava ”Fijaker”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Peti dan 57.Vinkovačkih jeseni donosi bogat program, tako je od 16 sati poslijepodne otvoren Slavonski sokak, Bircuz, te Vinski šor. Sve posjetitelje Slavonskog sokaka zabavljat će Sanjalice, a večer završavamo uz koncert starogradski šarmantnog Tamburaškog sastava Fijaker koji će nas podsjetiti na neka mirnija i bezbrižnija vremena.

No, prije cjelovečernjeg pjevanja u glas, na pozornici Trga Vinkovačkih jeseni, trenutke za pamćenje stvarat će domaćih dvanaest kulturno-umjetničkih društava kojima je kruna godišnjeg rada nastup na Vinkovačkim jesenima. Za vukovarsko-srijemske folkloraše slobodno se može reći da njegujući i čuvajući tradicijsku baštinu žive za Jeseni, za svečani mimohod-vrhunac manifestacije, za Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora odnosno županijsku smotru, popularne Folklorne večeri. Ovdje se svi trude što zornije dočarati ono najljepše od tradicijskoga blaga koje čuvaju i prenose, a svoje pjesme, igre i običaje ove godine predstavlja oko 60 skupina.

Na četvrtoj Folklornoj večeri na pozornicu će ih izaći čak jedanaest uz koreografirani šećer na kraju županjskog KUD-a Kristal-Sladorana. Redom su to cerićki Slavko Mađer, Šokadija iz Lipovca, Etno golubica Vinkovci, KUD Sava Rajevo Selo, Joakim Hardy iz Petrovaca, Privlačani KUD-a Ivan Domac, iz Tovarnika stiže KUD Antun Gustav Matoš, iz Strošinaca Seljačka sloga, Josip Lovretić iz Otoka te ceranski Tomislav i štitarski Josip Kozarac.

Nastup odraslih KUD-ovaca najavit će dječje skupine iz Cerića, Tovarnika i vođinačke Mladosti.

Mali će danas poslijepodne u Dvorištu ideja žonglirati, šlingati, digitalno crtati, 3D printati, igrati tradicijske igre, pripovijedati.

Za ljubitelje Satira, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima dr. sc. Anica Bilić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci priprema zanimljivo popularno-znanstveno predavanje Satir iliti divji čovik između kulturnoga pesimizma i optimizma: u povodu 260. obljetnice prvotiska i 290. godišnjice rođenja Matije Antuna Relkovića. Počinje u 18 sati.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime