-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Vinarija Papak izvozi i u Englesku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vinkovo ili Vincekovo vinogradarski je blagdan, vezan uz dan Sv. Vinka, kada se i obilježava. Vinogradari tada obilaze svoje vinograde i druže se uz pjesmu. Na trs, koji se simbolično reže, vješaju se suhomesnati proizvodi te ga se zalijeva vinom za što rodniju godinu. Vinkovo je obilježeno i u brojnim malim vinarijama, a u iločkom vinogorju ih je dvadesetak. Među njima i obiteljska vinarija Papak čijih se 13 hektara vinograda prostire na položaju Radoš, najistočnijem vinorodnom položaju u Iloku, tik uz obronke Fruške gore.

– Kad bi čekali svetog Vinka onda vjerojatno ne bismo stigli sve završiti i obaviti. Mi smo počeli nakon opadanja lišća, dakle iza 1. prosinca prošle godine i mi smo polovicu, ako ne i više, našeg vinograda orezali – rekao je Mladen Papak, vlasnik vinarije.

Iako je 2019. godina za vinogradare protekla s malo padalina, zadovoljstvo je prisutno. Vinarija Papak protekle je godine proizvela 70 tisuća litara vina. Količina bi mogla biti i nešto veća, ali gleda se, prvenstveno, na kvalietu. Iako u nešto manjim količinama, njihova vina piju se i u Engleskoj. Znatnije količine, ipak, izvoze u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje odlazi gotovo trećina proizvodnje.

Svake godine pomalo rastemo, sukladno potrebama tržišta. Ali, kvantiteta nam nije toliko bitna, nama je imperativ kvaliteta kojom se želimo pozicionirati na tržištu. Dakle, nešto malo izvozimo u Englesku, ali to je na razini simbolike, a nešto malo i u Njemačku i Poljsku, no i to su tek eksperimentalni izvozi. No, izvoz u BiH je već ozbiljan posao – dodao je Papak.

A na tom tržištu će i dalje intenzivno raditi u promotivnom smislu što, kaže ovaj vinar, neće biti dovoljno bez dobre kvalitete. O njoj dovoljno govore brojne nagrade koje itekako pomažu da se vina još bolje probiju i pozicioniraju na tržištu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime