20 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Vinkovačka 109. brigada obilježila 33. obljetnicu svog osnutka

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća,  misom zadušnicom, te mimohodom  u Vinkovcima je obilježena 33. obljetnica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade ZNG-a, ustrojene 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj bio postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a.

Vinkovačka 109. brigada čuvala je čak 70 kilometara teritorija što nije niti jedna brigada te je najbrojnija pričuvna brigada u Hrvatskoj s čak 9604 pripadnika.

-”Danas, kada im zahvaljujemo na slobodi koju su nam podarili i koju zahvaljujući njima ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama, prije svega se moramo prisjetiti onih koji više nisu s nama, koji su za svoje Vinkovce, Slavoniju i našu Hrvatsku dali svoje živote. Njima dugujemo ostvarenje sna koji su sanjale generacije Hrvata, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Brigada je dala velik i značajan doprinos u obrani vinkovačkog kraja i RH. Borila se na najtežoj bojišnici, na istočnim granicama, na vratima Hrvatske te zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti, uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja. Pretrpjela je velike žrtve, najveće u odnosu na sve pričuvne brigade. Imala je 214 poginulih i 650 ranjenih i povrijeđenih, a 12 pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

Spomenimo kako je odlikovana i Zlatnim grbom grada Vinkovaca i to dvaput. Niknula je upravo iz naših Vinkovaca. Ova vinkovačka brigada, koja je Poveljom Vukovarsko-srijemske županije odlikovana ordenom ”Red Nikole Šubića Zrinskog”, imala je veliku i značajnu ulogu u stvaranju naše domovine.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime