10 C
Vinkovci
Srijeda, 24 travnja, 2024

Vinkovačka oporba bojkotira izbore za Vijeća MO

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Krajem mjeseca, točnije 28. travnja u Vinkovcima će se održati izbori za Vijeća Mjesnih odbora. Jučer su koalicijski sporazum za zajednički izlazak na te izbore potpisali HDZ i HSU, dok su se MOST, SDP, HNS i HSS danas oglasili priopćenjima u kojima pojašnjavaju da na ove izbore ne planiraju izići. Ukratko: smatraju da su Mjesni odbori neaktivni i nepotrebni, a istovremeno njihov je rad, kažu, preskup.

Iz HNS-a poručuju kako ne žele sudjelovati u predstavi lažne demokracije. “U proteklom sazivu neki mjesni odbori nisu se sastali ni jednom godišnje. Planovi su lista želja koje se prepisuju iz godine u godinu, nigdje nisu službeno objavljeni niti se prati njihovo izvršenje. Trošak mjesnih odbora je velik i teret je gradskom proračunu za više od 1,2 milijuna kuna na godinu, uz dodatne troškove organizacije izbora”, mišljenja je gradska vijećnica HNS-a Mirna Krajina Andričević.

Izbore za mjesne odbore bojkotirat će i MOST i HSS i SDP. Ovakvu odluku nagovjestili su već na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kada je oporba bila jednoglasna u izražavanju nezadovoljstva dosadašnjim načinom funkcioniranja mjesnih odbora. Predlagali su i njihovo ukidanje, no HDZ i HSU su odbili takav prijedlog.

“Kroz raspravu se pokazalo kako su mjesni odbori neaktivni u svome radu, pa čak niti gradonačelnik nije najzadovoljniji s njima, ali HDZ je odlučio zadržati ovaj oblik ustroja mjesne samouprave. Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnim razlozima ostanka vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima – u posljednjih desetak godina služili su za političku trgovinu s vijećnicima u Gradskom vijeću koji su iz oporbe “pretrčavali” HDZ-u i za namirivanje potreba “stranačkih kadrova”. Nažalost, za takve se svrhe izdvaja oko milijun i dvjesto tisuća kuna godišnje, dok u isto vrijeme građanima poskupljuje voda, odvoz smeća i ostale komunalije”, stoji u priopćenju SDP-a.

Uz najavu kako će bojkotirati izbore i neće izaći na iste pozivaju građane i birače da “ne izađu na predstojeće izbore za vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima te da svojom pasivnošću pokažu HDZ-u što misle o svrsi i opravdanosti mjesnih odbora”.

“Svatko se u Vinkovcima samo treba zapitati kakve je koristi imao on, njegova ulica, njegov dio grada od vijeća mjesnog odbora, i je li treba isplaćivati preko milijun kuna godišnje za nešto što je većini građana nevidljivo, a svrha je samo zapošljavanje stranačkih prijatelja”, istaknuo je predsjednik GO SDP-a Davor Benić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime