28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Vinkovačke jeseni ispunile su svoj glavni cilj, a to je očuvanje tradicije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Koncert Petra Graše spustio je zastor nad 57. Vinkovačkim jesenima koji su na vinkovačkim ulicama okupile veliki broj ljudi, što posjetitelja što sudionika. Današnji svečani mimohod kruna je manifestacije, ali i rada svakoga folkloraša, a najmlađi sudionik imao je svega dva mjeseca.

Radi se o malenome Roku iz Otoka kojega je baka odmah po rođenju upisala u Kulturno umjetničko društvo Josip Lovretić i povela ga na njegove prve Vinkovačke jeseni. Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske.

Tijekom svih deset dana trajanja svatko je mogao pronaći nešto za sebe, radilo se o hrani, kulturnim ili zabavnim događajima i oni najstariji i oni najmlađi imali su sadržaj koji im je mogao privući, ali i zadržati pažnju. Dvorište ideja, slavonski sokak, vinski šor, svjetlost fenjera, folklorne večeri, koncert samo su dio repertoara koje ga su ponudile ovogodišnje jeseni. Gradonačelnik Ivan Bosančić procijenio je kako je ove godine bilo 100 tisuća posjetitelja te 10 tisuća sudionika koji su upriličili najveću tradicijsku manifestaciju u Hrvatskoj.

 

„Svih deset dana kontinuirano smo imali dobar program i broj posjetitelja. Sve je imalo nekakav svoj normalan tijek, pogotovo navečer kada smo mogli vidjeti prepune ulice, trg, pa i sam sokak koji je cijelo vrijeme imao izvrsnu posjećenost”, rekao je Bosančić koji se zahvalio svim posjetiteljima, ali i onima koji su dali svoj obol Vinkovačkim jesenima kao sudionici ili su pomogli u organizacijskom smislu.

 

Ono što je malo pokvarilo ionako dobar dojam je vrijeme koje nije išlo na ruku otvaranju jeseni, no unatoč kiši plan B je poslužio te je otvorenje održano u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša na Lapovcima.

 

„Vrijeme je bilo takvo da nikako nije moglo uspjeti na otvorenom prostoru koje je definitivno ljepše nego dvorana. Imamo prekrasan trg i park koji su najljepša kulisa koju može imati jedno takvo otvorenje. Međutim, vrijeme je bilo kakvo je bilo, ali kada u obzir uzmemo da manifestacija traje deset dana i da su to jeseni ne možemo očekivati da uvijek bude sunčano i lijepo vrijeme. Ono što je važno je da smo imali plan B, da smo se dobro pripremili i da su otvorenje i program bili izvrsni. Možemo biti ponosni na sve KUD-ove i glumce koji su sudjelovali u otvorenju 57. Vinkovačkih jeseni”, navodi vinkovački gradonačelnik.

Iako je zastor tek spušten polako će krenuti pripreme za 58. Vinkovačke jeseni za koje vjerujemo kako će biti još bolje, bogatije i kvalitetnije te da će sve biti podignuto za još jednu razinu višu.

 

„Mislim da možemo biti zadovoljni. Imali smo bogat sadržaj sve je prošlo u jednoj toploj atmosferi i gotovo da nismo imali niti jednog incidenta. Zaista jednih prekrasnih deset dana koje svaki drugi grad može samo sanjati”, zaključio je Bosančić.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime