28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Vinkovački srednjoškolci upoznati s prednostima cijepljenja protiv HPV-a

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te suorganizatora ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Gimnaziji M.A.Reljkovića Vinkovi organizirana je tribina za srednjoškolce na temu zaštite reproduktivnog zdravlja s naglaskom na cijepljenje protiv HPV-a.

Cijepljenje protiv HPV infekcije preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Do kraja ove godine po prvi puta sve osobe oba spola mogu se besplatno cijepiti .

“Nismo znali dok nam profesorica biologije nije rekla za blesplatno cijepivo. Rekla je da bi to bilo učinkovito i da je to ustvari dobro za nas. Odlučili smo se cijepiti.” ispričala je maturantica Mirna Jurić. Iako se cijepila, tribinu, čija je tema bila upravo cjepljenje protiv HPV infekcije, nije htjela propustiti. A da se o toj temi razgovara potvrdila nam je i Željka Šarac, učenica 3. razreda vinkovačke gimnazije. “Međusobno dosta pričamo o tome i informiramo se i mislim da je to jako dobro i da s profesorima razgovaramo u školi jer nam oni mogu više o tome reći”.

Uz sve pojedinosti koje su se mogle čuti na tribini, s ciljem cjelovite informacije učenicima je podjeljen i letak. Djevojčice i dječaci u dobi do 13 godina primaju dvije doze u razmaku od šest mjeseci. Nakon 14. rođendana cjepivo se prima u tri doze. Preporuča se razmak od dva mjeseca između prve i druge doze, te četiri mjeseca između druge i treće doze. HPV cjepivo se smije primjenjivati istovremeno s drugim cjepivima.

” A o tome da li će se cijepiti ili ne budući da cjepivo nije obvezno odlučit će djeca, a nama kao stručnjacima je zadatak informirati javnost , dati im adekvatne informacije o tome što mogu napraviti sami za svoje zdravlje” rekla je dr.med. Dijana Majer, voditeljica Odjela za školsku i adolescentnu medicinu HZJZ. Cijepljenje četverovaletnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa u Europi odnosno svijetu odavno se već koristi. I kod nas je prisutno već deset godina. No, rezultati nisu ni približni kao primjerice kod susjeda u Sloveniji, gdje je odaziv oko pedeset posto. Cijepljenje, naglašeno je, ne uklanja rizik dobivanja karcinoma, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime