23 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Vinkovački učenici u Portugalu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U okviru međunarodnog projekta Erasmus+ „How Roman are You?“ učenici Osnovne škole Bartola Kašića Vinkovci, uz pratnju svojih učiteljica, sudjelovali su na projektnom sastanku u Portugalu od 5. do 11. ožujka 2023. godine.

Škola domaćin, Agrupamento de Escolas Rosa Ramalho, je organizirala edukativni i raznoliki program za učenike i učitelje iz Italije, Španjolske, Grčke, Njemačke i Hrvatske.
Škola se nalazi na sjeveru Portugala, u mjestu Barcelos koji je jedan od putova putu prema Santiago de Compostelu, poznatijem i kao Putu svetoga Jakova (Camino Francesco) gdje se na ulici često mogu sresti hodočasnici iz cijeloga svijeta. Šetnjom gradskim ulicama vidljiva je ostavština rimske arhitekture, ali i zanimljiva pročelja zgrada uređena šarenima pločicama koje Portugalci nazivaju azulejos.

Nakon obilaska škole uslijedile su aktivnosti poput učenja osnova portugalskog jezika i učenja o povijesti zemlje domaćina te glazbeni program. Učenici su za ovaj sastanak pripremili prezentacije i izlaganja, nastale na temelju njihovih istraživanja, čime su predstavili put svoje domovine do demokracije.

Domaćini su organizirali i edukativno-kreativnu igru za učenike lov na blago kroz koju su prema označenim kartama tražili „blago“, tj. informacije o gradu Barcelosu i na taj se način upoznali sa znamenitostima i posebnostima grada, a pobjednici su i nagrađeni.
Posjetilli su i muzej Museu de Olaria (muzej keramike) u Barcelosu gdje su učenici imali priliku pogledati izložbe različitih keramičkih predmeta i igračaka, a nakon stručnog obilaska muzeja i predavanja, sami su bojili keramičke pločice.

Grad Braga se nalazi nedaleko od Barcelosa te je organiziran i posjet Museu D. Diogode Sousa (muzej arhelogije) gdje su učenici naučili nešto više o rimskom naselju Bracara August, vidjeli različite predmete iz tog razdoblja te zlatne novčiće s portretima rimskih careva Valensa i Valentinijana koji su rođeni u nekadašnjem rimskom naselju Cibalae, a današnjim Vinkovcima.

Nakon posjeta muzeju uslijedio je obilazak crkve na vrhu brda, Bom Jesus do Monte, mjesto hodočašća, koje se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi. Poseban doživljaj učenicima je bila vožnja prema crkvi uspinjačom na vodeni pogon iz 19. stoljeća.

U Portu su učenici naučili nešto više o povijesti i kulturi grada, posjetili Palace of Justice (palaču pravde) te su se prošetali mostom Luis I. na rijeci Douro.
Sljedeći projektni sastanak planiran je za svibanj 2023. godine u Grčkoj.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime