11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Vinkovački urbanizam među najučinkovitijima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U vinkovačkom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u posljednje vrijeme ruše sve predrasude o tromosti državnog i lokalno samoupravnog aparata i neučinkovitosti administracije.

Građani i poduzetnici puno jednostavnije dolaze do svih potrebnih dozvola, a zahvaljujući tehnologiji i transparentnosti, kroz cijeli period obrade u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih predmeta.

Da im je efikasnost vrlina, u ovom gradskom odjelu pokazali su još prošle godine kada su za potrebe digitalizacije u rekordnom vremenu, čak pet mjeseci prije predviđenog roka, odradili posao skeniranja 15.323 akta odnosno preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske, uporabne, lokacijske i druge dozvole, po koje građani uskoro više neće morati odlaziti u institucije nego će do traženih dokumenata doći na puno jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

Osim za građane, naglašava gradonačelnik Ivan Bosančić, ovakav radni tempo ovog gradskog upravnog odjela vrlo je važan i za gospodarstvenike, naročito one kojima posao ovisi o brzini obrade zahtjeva i izdavanja dozvola.

„Posebno su ovakvi pokazatelji važni kada je u pitanju građevinski sektor gdje dugotrajno čekanje na dozvole može usporavati gradnju i smanjiti aktivnost u građevinskoj industriji, što onda može negativno utjecati i na gospodarstvo u cjelini. Naša je zadaća osigurati da se procesi izdavanja dozvola odvijaju na efikasan i transparentan način kako bi u konačnici građani bili zadovoljni, a poduzetnici spremni za realizaciju svojih projekata. Stoga smo konstantno na raspolaganju svim investitorima za vrijeme postupka, ali i prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje akata, a kako bi zajedno što brže i kvalitetnije odradili posao“, ističe gradonačelnik.

Za red, rad i disciplinu u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša zaslužan je pročelnik Davor Mecanović koji posebno napominje kako se svi procesi oko izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola odvijaju putem sustava eDozvola, što ubrzava postupak koji je sada u potpunosti digitaliziran.

„Sadržaj potrebne dokumentacije za izdavanje dozvole se smanjio, komunikacija u sustavu odvija se elektroničkim putem te svaki korisnik sustava može brzo i lako priložiti dokumentaciju. Tako postižemo da imamo bržu i djelotvorniju obrada zahtjeva, a podnositelji mogu obaviti sve potrebne radnje u samom sustavu te u svakom trenutku imati uvid u kojoj je fazi njihov predmet. Ovakvim načinom rada poboljšava se i učinkovitost provedbe zakona čime se utječe i na povećanje isplativosti investiranja u gradnju, a samim time i na povećanje broja investicija te na povećanje broja zaposlenih u građevinarstvu. Neizmjerno je važno i smanjenje administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor, ali i osiguranje transparentnosti postupaka u području prostornog uređenja i gradnje“, objašnjava Mecanović.

S radom ovog odjela često se susreće velik broj građana i investitora. Stoga su, ističe Mecanović, svi prostorni planovi dostupni on-line na lako pretraživ način, kako bi strankama olakšali i ubrzali postupak ishođenja raznih dozvola i potvrda. Na internetskoj stranici Grada Vinkovaca dostupni su obrasci za pokretanje svih vrsta postupaka u ovom odjelu, a radi se o ukupno čak 28 vrsta zahtjeva i postupaka

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime