28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Vinkovci: u posljednjih mjesec dana ukradeno šest bicikala

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Proljeće i toplije temperature na ulice su izmamile brojne građane. S dolaskom ljepšeg vremena, među sudionicima u prometu sve je više i biciklista. Bicikliranje je odličan vid rekreacije, no ipak, treba biti oprezan i poštivati pravila koja se tiču sudjelovanja u prometu, a pozornost treba usmjeriti i na preveniranje krađa bicikala, koje nisu rijetkost. Primjerice, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, prošle godine prijavljeno je više od 50 krađa bicikala, poglavito u Vinkovcima i Vukovaru.

“Ove godine prijavljeno je osam krađa bicikala, od čega šest u Vinkovcima i dvije u Županji, a sve su se krađe dogodile u posljednjih mjesec dana”, upozorava glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Kradljivci dakako prvenstveno vrebaju nezaključane bicikle, ali i one na slabije vidljivim mjestima, posebice noću. “Ukoliko ste u mogućnosti, za bolju zaštitu pribavite i bravu za blokiranje kotača, ili alarm osjetljiv na vibraciju, zaključajte i bravu na žbicama, ako je imate. Nakon kupnje novog bicikla, preporuča se fotografirati bicikl, zapisati serijski broj i napraviti svoju oznaku na biciklu”, savjetuje Živković i podsjeća da su biciklisti dužni poštivati pravila u prometu. To uključuje jasno i pravodobno signaliziranje ostalim sudionicima o namjeri uključivanja u promet i skretanja lijevo ili desno. Također, ukoliko biciklist ima namjeru koristiti se pješačkim prijelazom, dužan je sići s bicikla i gurajući ga pored sebe prijeći preko kolnika na označenom mjestu. Dakako, dužni su i kretati se biciklističkom stazom ili trakom, a ako ona ne postoji, trebaju se kretati što bliže rubu kolnika. Ukoliko se kreće kolnikom na javnoj cesti, biciklist je dužan noću, i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom, ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Vozači bicikala mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti imati zaštitne kacige na glavi. Za vrijeme vožnje, biciklisti ne smiju upotrebljavati mobitel niti druge uređaje koji umanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja biciklom. I dakako, vozač ne smije upravljati biciklom ukoliko u organizmu ima opojnih droga, ili alkohola iznad 0,50 g/kg, niti smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droge ili alkohola.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime