1.3 C
Vinkovci
Subota, 22 siječnja, 2022

Vinkovo u Iloku – ministrica Žalac orezala prve trsove u vinogradima Iločkih podruma

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Najveći vinogradarski blagdan, dan sv. Vinka Iločki podrumi obilježili su na vinogradarskom položaju Vukovo. Blagoslovom i orezivanjem vinograda te molitivom za novu rodnu godinu obilježen je početak sezone radova u vinogradu.

Vinkovo u Iloku je izraslo u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija na istoku Hrvatske, pa su tako i ove godine stigli brojni gosti koji su od proteklog vikenda uživali u našem najistočnijem gradu. Središnji događaj je danas na dan sv. Vinka svečani početak razidbe loze i tradicijski običaj posvete trsa. Ove godine kuma je bila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Čestitajući vinarima i vinogradarima početak nove vinogradske godine, ministrica Gabrijela Žalac je rekla da su za Grad Ilok iz fondova EU do sada ugovoreni projekti vrijedni 6,8 milijuna kuna.

Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, Žalac je istaknula da je do kraja 2018. iz tri operativna programa i programa ruralnog razvoja ugovoreni projekti vrijedni 1,6 milijarda kuna, od čega iz program ruralnog razvoja 700 milijuna kuna.

Većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević rekao je kako su prošle godine Iločki podrumi proizveli 4,8 milijuna litara vina koje bi se za otprilike mjesec dana trebalo naći i na tržištu. Mihaljević se pohvalio i da su se stabilizirali kada je riječ o poslovanju te da priželjkuju partnera iz inozemstva. Iločki podrumi u planovima za budućnost imaju investiciju u gradnju hotela na Principovcu s 80 soba, kategorije pet zvjezdica.

Predsjednik Uprave Iločkih podruma Robert Miljković rekao je kako su prošle godine prodali oko četiri milijuna litara vina i dodao: “Kažu da ima četiri milijuna Hrvata i onda je to jednostavna matematika: svaki Hrvat litru vina, ali s obzirom da je prošla godina bila bolja moraju poovećati barem za jedan decilitar i mi ćemo biti zadovoljni, a oni će piti najbolje vino na svijetu”.

Proslavi najvećeg vinogradarskog blagdana na vinogradarskom položaju Vukovo u organizaciji Iločkih podruma uz ministricu Žalac, nazočila je i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, iločka gradonačelnica Marina Budimir, predsjednik Županijske skupštine VSŽ Dražen Milinković, predstojnik Ureda državne uprave VSŽ doc.dr.sc. Mario Banožić i brojni drugi gosti – prijatelji Iločkih podruma.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime