22 C
Vinkovci
Subota, 22 lipnja, 2024

Vlada RH za obnovu i razvoj Vukovara namijenila 60 milijuna kuna

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vlada Republike Hrvatske održala je danas u Vukovaru sjednicu na kojoj je premijer Andrej Plenković naglasio kako Vukovar zbog svoje žrtve i simbola otpora i borbe za neovisnost zaslužuje posebnu brigu svih u državi . Predstavljeni su i prioriteti za gospodarski oporavak Vukovara i ovoga kraja Hrvatske, a i donesene su odluke kojima se u obnovu i razvoj grada u sljedećem razdoblju namjerava uložiti 60 milijuna kuna.

Današnja sjednica Vlade nema samo simboličnu vrijednost – naglašeno je – ona je konkretna, poštuje i vrednuje tešku prošlost Vukovara početkom 90-ih, ali je isto tako okrenuta prema budućnosti, obnovi, razvoju, novim radnim mjestima. Kojih je u Vukovaru sada tek 9.500 tisuća, osjetno manje u odnosu na prijeratnih 29.000. Vukovarski gradonačelnik u svom već prepoznatljivom stilu ukazao je i na – kako je rekao – kadrovsku zapostavljenost grada kojem je na čelu. Naveo je da većina upravnih odjela, premda je grad upravno središte, nisu smješteni u Vukovaru.

Uz vukovarskog gradonačelnika gost sjednice Vlade RH bio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je demografsko stanje u VSŽ ocijenio katastrofalnim. I nije tu riječ tek o dojmu, već o konkretnim brojevima: prema popisu iz 1991. godine najistočnija hrvatska županija imala je 235.000 stanovnika, a prema popisu iz 2011. godine ima 180.000 stanovnika.

Uslijedila su potom i konkretna izvješća o tome što je dosad učinjeno za ovaj dio Hrvatske, ali i o budućim projektima značajnima za Vukovar i VSŽ. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je tako o čak 106 konkretnih projekata, odnosno odluka o dodjeli sredstava. Obećavajuće je zvučalo i izvješće Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Samo projekti prekogranične suradnje – njih 11 vukovarskih – teški su 1.700.000 eura, dok će 28 prekograničnih projekata u VSŽ donijeti 3.600.000 eura.

U nastavku sjednice jednoglasnom odlukom Vlade podržan je prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a također jednoglasno izglasan je i prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskoga zajedništva.

Dodajmo na kraju da je podržan i prijedlog zaključka kojim RH Gradu Vukovaru daruje sportsku dvoranu i plivalište na Trgu Dražena Petrovića te nekoliko zemljišta za sport i rekreaciju kao i odluka o sufinanciranju izgranje 8.750.000 kuna vrijednog pristaništa Marina na Dunavu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime