28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Voda na distribucijskom području VVK je kvalitetna, pitka i zdravstveno ispravna

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Korisnici u Vinkovcima i na cijelom distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. (VVK) piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu te nema bojazni za zdravlje građana. Voda se korisnicima na našem distribucijskom području isporučuje najvećim dijelom iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima i iz sustava Tovarnik, a manjim dijelom iz lokalnih sustava u Oroliku i Starim Jankovcima.

Voda koju crpimo iz svih tih zdenaca zdravstveno je ispravna i iznimne kvalitete te udovoljava svim parametrima sukladno Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 64/2023).

U vrijeme velikih vrućina potrošnja je daleko iznad prosjeka, a isto može dovesti do zamućenja vode u sustavu. Svake godine apeliramo na javnost da ne koriste vodu iz hidrantske mreže jer takvo postupanje dovodi do problema u vodoopskrbi, negativno utječe na vodoopskrbni sustav i onemogućava normalno funkcioniranje sustava u vrijeme velike potrošnje vode. Nestručna manipulacija hidrantima izaziva u mreži hidrauličke udare koji izazivaju kvarove na distribucijskoj mreži i zamućenje vode za piće. Povećana potrošnja vode također dovodi do kvarova na cijelom distribucijskom području. Djelatnici Vinkovačkog vodovoda svakodnevno su na terenu i rade kako bi otklonili određene nedostatke u vodoopskrbi i to u najbržem mogućem roku i u skladu s mogućnostima.

Monitoring vode koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo također pokazuje da je voda na izvorištima kojima upravlja VVK 100 posto zdravstveno ispravna kao i ispitivanja na mreži koja pokazuju da su odstupanja na distribucijskom području VVK znatno manja od prosjeka RH. Nesukladnosti koje se povremeno pojavljuju posljedica su veće potrošnje vode u ljetnim mjesecima, kvarova i nelegalnog korištenja vode iz hidrantske mreže. Na takve pojave djelatnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. reagiraju odmah po dojavi te se pristupa ispiranju vodovodne mreže i uzorkovanju vode. Ispiranje vodovodne mreže podrazumijeva se kao redovno održavanje sustava javne vodoopskrbe mreže, a osim po dojavi provodi se redovito sukladno planu javnog isporučitelja vodnih usluga. Ispiranje se provodi dok se navedeni nedostatak ne ukloni što se potvrđuje analizom vode u internom i ovlaštenom laboratoriju. Održavanje sustava i analize vode namijenjene za ljudsku potrošnju obavljaju se redovito sukladno zakonskim propisima.

Analize vode provode se u internom laboratoriju VVK kao i u ovlaštenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Zbog očuvanja zdravlja ljudi i obveze koje nalaže zakonska regulativa VVK provodi redovite fizikalno-kemijske i bakteriološke analize. Kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće provodi se na vodovodnoj razvodnoj mreži i u zdencima. Na razvodnoj mreži u selima voda se analizira jednom mjesečno, a u Vinkovcima tri puta mjesečno. Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provodi kontrolu vode iz zdenaca na razini C analize. S obzirom na veličinu sustava, zdravstvena ispravnost vode iz zdenaca u Sikirevcima dodatno se jednom tjedno analizira u internom laboratoriju VVK. Voda se ispituje na fizikalno–kemijske parametre. U internom laboratoriju VVK svakodnevno se kontroliraju fizikalno–kemijske parametri vode na ulazu i izlazu Distributivnog centra Kanovci u Vinkovcima. Mikrobiološki parametri vode ispituju se jednom tjedno.

Godišnja izvješća i analize vode objavljene su na web stranici VVK https://vvk.hr/usluge/kvaliteta-vode/

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime