29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Vodič kroz Vukovarsko-srijemsku županiju, treba imati svaka škola i vrtić

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Gradska knjižnica i čitaonica, svojevrsni vinkovački hram kulture, gotovo svaki dan nam donosi neke nove promocije knjiga, a sada je riječ o knjizi, priručniku ”Svakom slikom, mirisom i notom, dušu moju napajaš ljepotom”, vodič kroz Vukovarsko-srijemsku županiju,  autorica Marije Lesandrić i Nevenke Škrabo, nastavnice Osnovne škole Zrinskih Nuštar, Područne škole Marinci.

Nastavnice Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo,  u okviru projekta, stvorili su materijalni trag, odnosno knjigu koja ima duhovnu, kulturnu, tradicijsku i turističku vrijednost.

Osvrt na knjigu ”Svakom slikom, mirisom i notom, dušu moju napajaš ljepotom”  iskazala  je  prof. dr. sc. Marija Sablić, te je ovom prilikom istaknula:

”Djelo ”Svakom slikom, mirisom i notom, dušu moju napajaš ljepotom” po svojem je primarnom određenju, kako u podnaslovu stoji, vodič kroz Vukovarsko-srijemsku županiju.
Nesvakidašnjega, inovativnoga, interdisciplinarnoga i interaktivnoga izraza i sadržaja.  Ono je i udžbenik, nastavni priručnik, znanstvenopopularno djelo, vukovarsko-srijemski leksikon i zavičajna pjesmarica, slikovnica i kuharica, ono je i etnografska monografija i zavičajni prirodoslovni knjižuljak. Etiketu izvornosti zaslužilo je već prema činjenici da su se u autorskom potpisu priručnika našli osnovnoškolski učenici, štoviše oni koji su slovima i brojkama prilično nedavno ovladali, kao polaznici drugoga i trećega razreda Osnovne škole Zrinskih Nuštar, tj. Područne škole Marinci. Njihove učiteljice, ujedno i suautorice priručnika, Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo nisu nepoznate našoj odgojno-obrazovnoj okomici jer je riječ o kolegicama koje su svoj nastavnički posao shvatile kao životni poziv, nastojeći svakom svojom lekcijom zadužiti ne samo djecu za čiju su edukaciju zadužene, nego i čitavu lokalnu i nacionalnu zajednicu. (doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić). Kroz stihove i rime, note i ilustracije, učenici vode čitatelja kroz istok Slavonije i upoznaju ga s njezinim životom kroz povijest, tradiciju, glazbu, geografiju i gastronomiju. Knjiga može poslužiti kao nastavno sredstvo učiteljima razredne nastave koji žele kroz projektnu nastavu s učenicima integrirati sadržaje prirodoslovnoga, društveno-humanističkog, umjetničkog i informatičko-komunikacijskog područja. Knjiga je i primjer međurazredne suradnje i dokaz je kako suradničko učenje, istraživačka nastava, povezivanje unutarpredmetnih i međupredmetnih tema i izvannastavnih aktivnosti rezultiraju kreativnim rješenjima učenika i radošću učenja” rekla je Sablić.

Kroz projekt ”Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom“ pokušali su dočarati sve najljepše, najmirisnije, najukusnije, najraspjevanije i najrasplesanije sa samoga istoka Lijepe Naše –život, srce i dušu Vukovarsko-Srijemske županije.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime