21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Voditelji SKIG-a iz Gunje i ove godine u Školi medijske kulture u Varaždinu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U četvrtak, 24. kolovoza zatvorena je 25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ u Varaždinu, na kojoj je sudjelovala dr. sc. Anita Tufekčić, tajnica Studija kreativnih ideja Gunja i voditeljica filmske družine u Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ Gunja. Anita je bila polaznica radionice dokumentarnog filma, čiji je voditelj filmski redatelj Tomislav Mršić, osnovama montaže polaznike je podučavao filmski montažer Hrvoje Mršić, dok je snimateljske tajne otkrivao televizijski i filmski snimatelj Alan Stanković.

Plod zajedničkog rada 11 polaznika je dokumentarni film “Varaždin: Prošlost, sadašnjost i tu negdje negdje”. Film krije poučnu i zanimljivu priču o mogućnostima, dosezima i vjerodostojnosti informacija koje pruža umjetna inteligencija, koja je autor scenarija u filmu ali i narator u filmu.

Predsjednik udruge Studija kreativnih ideja Gunja i filmski snimatelj Marinko Marinkić uz stručnog suradnika i filmskog montažera Bojana Perića, bio je voditelj radionice za eksperimentalni film, gdje je polaznike upoznao sa modelima, načinima i mogućnostima autorskog izražavanja u području eksperimentalnog filma. Plod rada njihovih polaznika je sjajan eksperimentalni film pod nazivom „Otpuštanje“ koji se bavi snovima, i isto tako je u pojedinima dijelovima koristio umjetnu inteligenciju.

Presjek zajedničkih 8 dana Škole u Varaždinu pogledajte u videu
https://fb.watch/mId8ZTfYtg/

25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, održana je od 17. do 25. kolovoza 2023. godine. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije. Ovogodišnju je Školu pohađalo više od 100 polaznika, uz stručno vodstvo filmskih i multimedijskih profesionalaca kroz čak dva seminarska programa i osam radionica. Program Škole obogaćen je dodatnom nastavom, a uz radionice i seminarske programe organizirane su i večernje projekcije i jutarnje filmske analize.

Rezultat provedenih programa brojni su multimedijski radovi i kratkometražna filmska ostvarenja. Prezentacija programskog sadržaja polazničkih radova bila je popraćena kritičkim osvrtima filmskog montažera i redatelja Damira Čučića.

U varaždinskom kinu Gaj, rezultate stečenog znanja i vještina pokazali su i polaznici radionice kamere i snimanja koju su vodili Boris Poljak i Dinka Radonić, montaže pod vodstvom Ivane Fumić i Marina Juranića, radionice vizualnih efekata voditelja Marina Vuletića, radionice dramske pedagogije pod vodstvom Marije Šorše i radionice filmskog scenarija pod vodstvom Ante Zlatka Stolice. U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena je izložba radova s radionice fotografije pod voditeljskom palicom Darija Petkovića.

Iako je tradicionalno varaždinsko izdanje Škole službeno završeno, ova se posebna 25. godina Škole slavi i prvim gostovanjem Škole u Puli koje počinje već 28. kolovoza, a traje do 1. rujna. Gostovanjem u Puli obuhvaćeni su seminarski program, radionice kamere i snimanja, hibridnog filma te animiranog filma.

25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” održana je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Grada Pule, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Filmsko-kreativni studio VANIMA, POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime