17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Vukovar domaćin godišnje skupštine Hrvatskog svjetskog kongresa

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovar je bio grad domaćin godišnje skupštine Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, najveće hrvatske iseljeničke udruge koja okuplja Hrvate i udruge diljem svijeta, s ciljem unapređenja zajedništva među Hrvatima, izvan domovine, ali i u njoj. Hrvatski svjetski kongres je 2017. proglasio godinom kongresa, a godišnju skupštinu odlučili su održati prvi put izvan Zagreba, u Vukovaru. To kažu, nije slučajno, a svjesni teških vremena, htjeli su na taj način dokazati da im nije nebitno kako Vukovar živi.

Kvalitetnu suradnju s državnim institucijama potvrdile su i održane četvrte Hrvatske svjetske igre, na kojima se okupilo više od 1200 ljudi, s pet kontinenata, a kojima je zajednička ljubav prema Hrvatskoj.

Prema riječima Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, mlade ne treba zvati da se vrate nego im potaknuti želju i sve one potencijale koje imamo usmjeriti da dobiju želju vratiti se i ostvariti svoje živote u zemlji svojih predaka, svih onih koji su morali napustiti Hrvatsku. Prepreke u različitim kulturama, jezicima i generacijama su uspješno preskočene, ali ostaju one u birokraciji.

U Hrvatskom svjetskom kongresu aktivno je nekoliko odjela – za gospodarstvo, kulturu, ali i onaj humanitarnog karaktera, koji je ove godine sa 25.000 kuna pomogao Vukovarskim leptirićima, udruzi koja promovira prava djece s teškoćama u razvoju. Aktivan je i Odjel za gospodarske djelatnosti, koji uspostavlja suradnju s Gradom Vukovarom. ”Vjerujemo da ćemo uspostaviti niz kontakata s našim iseljenicima, koji su gospodarski vrlo jaki, u smjeru privlačenja potencijalnih upravo ovdje u grad Vukovar, jer vjerujem da nudimo najpovoljnije uvjete u odnosu na sve gradove u Republici Hrvatskoj”, naglašava zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Prepreke u različitim kulturama, jezicima i generacijama su uspješno preskočene, ali ostaju one u birokraciji. Zainteresiranih, potencijalnih investitora ne nedostaje… Ipak, praksa usporava investicije. Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, Vinko Sabljo smatra da je potrebno napraviti strategiju i stvoriti povjerenje investitora i na tome će se raditi. Stoga već sada apeliraju na državu da smanji birokratske prepreke, s kojima se bore svi.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime