17 C
Vinkovci
Srijeda, 28 veljače, 2024

Vukovarci na grijanju mogu uštedjeti do 20% korištenjem geotermalne energije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode za korištenje toplinske energije od Hrvatskog geološkog instituta naručio je vukovarski gradonačelnik. Ovo je kapitalan projekt za grad Vukovar poručio je.

-Ukoliko ostvarimo zacrtane ciljeve ovim projektom očekujemo nižu cijenu grijanja u gradu Vukovaru, nižu cijenu toplinske energije za gospodarstvo i čitavu lepezu drugih primjena toplinske energije od one u sportsko rekreativnim sadržajima do ostalih javnih ustanova na području grada Vukovara, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Tako bi Vukovarci na grijanju uštedjeli do 20% sredstava.

-Studija je pokazala da postoji potencijal za pronalaženje geotermalne vode na prostoru grada Vukovara, a u drugoj fazi potrebno je provesti površinska geofizička istraživanja i nakon njih istražno bušenje na lokaciji koja će se iskristalizirati upravo nakon tih površinskih istraživanja, rekla je Staša Borović iz HGI-a.

Izvedena prva faza istraživanja koštala je nešto više od 62 tisuće kuna, a 3 milijuna kuna potrebno je za izvođenje navedene druge faze. Vremenski je potrebno dvije godine, ukoliko se zaista utvrdi da postoje dovoljne količine geotermalne vode za korištenje u svrhu toplinske energije, a novac bi osigurali preko fondova Europske unije. Po jednoj bušotini trebalo bi izdvojiti 15 milijuna kuna. Ovaj obnovljivi izvor energije doveo bi do koliko toliko novih radnih mjesta

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime