1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Vukovarsko-srijemska županija: Račinovci seoska prijestolnica 2018.

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon Svinjarevaca 2017. godine, Račinovci – malo slavonsko mjesto u Cvelferiji, sa svega 700 stanovnika, dobili su status seoske prijestolnice za 2018. godinu. Donijet će to u društveni život Račinovčana nove brojne kulturne, sportske i druge događaje, njih više od 30, koji imaju za cilj oživjeti mjesto. Projekt je to koji je prošle godine pokrenula Vukovarsko-srijemska županija, da bi osnažila civilno društvo kroz financiranje aktivnosti, uz pomoć lokalnih i državnih institucija. Imati manje od tisuću stanovnika, djelovanje najmanje pet aktivnih civilnih udruga, selo nije središte općine, općina u kojoj se nalazi nema dugovanja prema županiji, uz osigurana sredstva za sufinanciranje – uvjeti su koje su Račinovci morali ispuniti za ovaj status.

”Htjeli smo tome napaćenom selu dati na značenju i potaknuti ljude da spoznaju svoje vrijednosti i da privolimo druge da bolje razumiju probleme naših malih sela. Uvjeren sam da će gospodarski potezi, koje će povući Općina i županija prema njima, privući mnoge da se bave nekim uzgojima u intenzivnoj proizvodnji povrća ili stočarstva”, objašnjava Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu.

Kako bi se to sve zaista i dogodilo, Vukovarsko-srijemska županija će izdvojiti 100.000 kn, Općina sve sufinancira sa 30.000 kn, a u rebalansu proračuna taj će udio biti povećan, najavio je Jaška Šestić, načelnik Općine Drenovci.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime