11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Vukovaru vraćena arhivska građa

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja, Državnom arhivu u Vukovaru, predano je arhivsko gradivo iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku, koje je slijedom odredbi Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Vukovaru i temeljem područnog razgraničenja fondova, prešlo u fundus Državnog arhiva u Vukovaru.

– Najvrjedniji, najcjelovitiji sačuvani fond u kategoriji kasnofeudalnih vlastelinstava je fond vukovarskog vlastelinstva, grofovske obitelji Eltz. To je najvrjednije gradivo koje je vraćeno Državnom arhivu u Vukovaru – rekao je ravnatelj Petar Elez.

– To za nas znači materijalno gledano, gubitak jednog fundusa u Osijeku, koji je prikupljan od 1947. godine kao područnom spremištu pa od 1956. kao samostalnoj ustanovi, ali je nama drago da se osnivaju novi arhivi – izjavio je dr.sc. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku.

Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija danas zasigurno imaju jedan od najkvalitetnije uređenih arhiva u kojima se čuva prebogata arhivska baština. U daljnjem planu je digitalizacija arhivskih gradiva kao svojevrsni temelj čuvanja i zaštite građe za neke buduće generacije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime