20 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

VVK: Spremni smo za sve scenarije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ekološki incident u Slavonskom Brodu u svakom je slučaju preusmjerio pažnju i javnosti i čelnih ljudi na ono što bi u fokusu trebalo biti uvijek – na kvalitetu vode koju pijemo. O situaciji s vodoopskrbom i kvaliteti vode iz Sikirevaca, kojom će se uz ovaj dio opskrbljivati i Slavonski Brod, razgovaralo se danas i u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji. Pogone u Distributivnom centru Kanovci posjetio je i obišao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Voda koja nam dolazi iz Sikirevaca odlične je kvalitete, njoj ne trebaju nikakve prerade, udovoljava aposlutno svim parametrima pravilnika. Dakako, voda se mora kontrolirati, jer mi moramo u svakom trenutku znati je li voda i mikrobiološki i kemijski ispravna, a sve se radi prema pravilniku o kakvoći vode za ljudsku potrošnju”, pojasnila je voditeljica laboratorija Blaženka Jureta. Ono što građane ponajviše zanima – što će aktualno spajanje Slavonskog Broda na Regionalni vodovod Istočne Slavonije značiti za opskrbu ovog dijela, odnosno hoće li doći do smanjenjenja protoka vode u VSŽ.

“Mi trenutno na crpilištu možemo crpiti 360 litara, a potrebe prema Slavonskom Brodu variraju od 160 do 200 litara. S obzirom da bi dio dobivali s Regionalnog vodovoda Davor, u ovoj sad prvoj fazi koja se dogodila trebamo osigurati dovoljnu količinu vode, da se cjevovod koji je tamo napravljen napuni vodom, izvrši tlačna proba, dezinfekcija i ispiranje i poslije toga bi ga stavili u funkciju, kao i vodospremu Bicko selo”, kaže predsjednik uprave tvrtke Vinkovački vodovod i kanalizacija Dražen Milinković.

“Kada je riječ o količinama, trenutno se crpi približno 300 litara u sekundi. S obzirom na potrebe Slavonskog Broda, uz pripajanje cjevovoda Slavonski Brod Sikirevci, uz postojeće, kreće se u opremanje još tri zdenca kako bi se mogle osigurati dodatne količine vode”, najavio je Darko Čengić, rukovoditelj poslovne jedinice Eksploatacija, Distributivni centar Kanovci. Milinković pojašnjava da bi se preko ta tri zdenca osiguralo još 300 litara u sekundi te smatraju da, ako uspiju odraditi obje aktivnosti u isto zadano vrijeme, ne bi trebalo doći do nekih ozbiljnijih redukcija na ovom području.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić pak kaže kako razloga za brigu nema: “Građani Vinkovaca i ovog okolnog dijela mogu biti mirni jer VVK je tvrtka koja je i kadrovski dobro opremljena, ali i s obzirom na cijeli ovaj sustav možemo biti sigurni da vodooskrba neće doći u nekakve probleme”. Slavonskom Brodu, rekao je Bosančić i ovom prigodom, stoje na raspolaganju za svu potrebnu pomoć.

A, zlu ne trebalo, u VVK su pripremljeni i na scenarij drugačiji od planiranog. “Tu je Distributivni centar Kanovci, u čiju smo potpunu rekonstrukciju prije godinu dana uložili sedam milijuna kuna. Riječ je o 4600 kubnih metara vodospreme, koja je pripremeljena i osigurava potrošnju na ovom području grada Vinkovaca i kraka Sjever, kojeg snabdjevamo iz dijela Regionalnog vodovoda, prema općinama Jarmina, Tordinci, Markušici. S druge strane imamo i vodospremu Retkovci. Možda će se osjetiti pad tlaka u dijelovima prema Cvelferiji, no bez vode neće ostati niti jedno područje”, poručio je Dražen Milinković.

S obzirom da prema hidrauličkom proračunu cvjevovoda nije predviđena veća količina vode od one koja se trenutno crpi, vrlo brzo će se morati graditi preostale vodospreme na sustavu regionalnog vodovoda, da bi u konačnici sustav funkcionirao. U planu je svakako nastavak radova i izgradnja vodosprema Županja, Drenovci, Slakovci, čime bi cijeli sustav bio zaokružen.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime