28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Za kulturu u našoj županiji koja se stalno iznova rađa i obnavlja izdvojena 131 tisuća eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Velika vijećnica u Vinkovcima danas je bila gotovo u potpunosti popunjena, a razlog je dodjela ugovora u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2024., ukupno vrijednog 131 tisuću eura.

Javni je poziv trajao od 20. rujna do 20. prosinca prošle godine, a od ukupno 242 prijavljenih, njih 212 ostvarilo je pravo na potporu. „S ponosom često znamo istaknuti da kultura u našoj županiji nije samo aktivna, već i hiperaktivna. Naime, imali smo 242 prijave na ovaj javni poziv, od kojih je 212 prijava odobreno za sufinanciranje.

Prihvatljivi prijavitelji bile su ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, umjetnici te ostale udruge, pravne i fizičke osobe koje se kulturnom djelatnošću bave na području naše županije ili su im programi usko vezani uz područje Vukovarsko-srijemske županije. Sredstva za kulturu se sve više povećavaju, kulturni proračun je ove godine povećan za 91 tisuću eura, što je značajno povećanje od 33%. Vjerujemo da je to i na nacionalnoj razini značajno te da je riječ o jednom od većih povećanja na razini države“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović istaknuvši kako je lijepo vidjeti svima poznata lica s već ustaljenim programima od kojih neki traju i više desetljeća, ali da ju posebno vesele novi programi i činjenica da se kultura u našoj županiji uvijek iznova rađa i obavlja.

Ukupna sredstva od 131 tisuću eura podijeljena su u pet kategorija. Za manifestacije u kulturi izdvojeno je 42 tisuće eura, za sufinanciranje institucija i aktivnosti u kulturi 52.500 eura, za nakladničku djelatnost 20 tisuća eura, za kulturne programe nacionalnih manjina 8.600 eura dok je za manifestacije u oblasti tehničke kulture osigurano 8 tisuća eura. Maksimalan iznos potpore koji je bilo moguće ostvariti po pozivu je pet tisuća eura, a minimalan 130 eura.

„Ovo je samo još jedan dokaz da Županija vodi računa i o tom dijelu našega života, odnosno da se brine o nama „običnim“ ljudima koji se bavimo kulturom i umjetnošću i iznimno mi je drago što sam dio toga“, kazao je ovom prilikom hrvatski branitelj i umjetnik Dubravko Duić Dunja još se jednom zahvalivši na dodijeljenoj potpori, a koliko im znači potpora Županije pri organizaciji događaja istaknuo je i Goran Popović iz Udruge Dolina mamuta. „Ova je potpora za nas svakako od velikog značaja. Svake godine dobivamo sredstva od Županije što doprinosi našem radu i daje nam sigurnost i priliku da neke aktivnosti možemo planirati. Svakako možemo još i više raditi na prepoznatljivosti naše manifestacije, ali svake godine ona sve više i više raste i nadamo se da ćemo za nekoliko godina biti prava turistička destinacija“, napomenuo je Popović.

Velik broj prijava i zanimljivih programa svakako je pokazatelj da na području naše županije ima velik broj pojedinaca i udruga koji svakodnevno rade na razvitku, unapređenju i promociji kulture, a uz to neizostavno i turizma, našeg kraja.

„Ovaj javni poziv obuhvaća cijelu kulturnu scenu u našoj županiji, nastojali smo pomoći svima u najvećoj mogućoj mjeri, a prepuna velika vijećnica itekako je pokazatelj kako se kultura na našem području stalno širi i napreduje. Najviše toga ovisi o prijavitelju. Jednostavno ne možete odbiti prijavitelje koji imaju odlične programe i koji su si dali toliko truda osmisliti nove, ali i poboljšati već poznate projekte“, zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime